Na návštěvníky Prostějova čeká v létě opravdová lahůdka

Na návštěvníky Prostějova čeká v létě opravdová lahůdka
ilustrační foto
Další fotky: 
Na návštěvníky Prostějova čeká v létě opravdová lahůdka
Na návštěvníky Prostějova čeká v létě opravdová lahůdka

 

Centrum města v létě oživí studentky Střední odborné školy podnikání a obchodu. Pro místní, ale především pro turisty, budou zajišťovat komentované prohlídky ve dvou okruzích – v centru města a v kostele Povýšení svatého Kříže.

 

 

„S touto myšlenkou přišel zástupce ředitele školy Marek Moudrý,“ prozradila PV novinkám předsedkyně kulturní komise Milada Sokolová. “Původně chtěl projekt průvodcovské služby dostat do kulturních grantů jako oživení náměstí T. G. Masaryka. Věděla jsem, že na rozdělení nemáme moc peněz a i když požadoval až směšně nízkou částku, bála jsem se, aby tak zajímavý projekt nezapadl. Proto jsem ho odkázala přímo na radu města,“ uvedla Sokolová.

 

Městským radním se projekt líbil a dali mu zelenou. "Jsme přesvědčeni, že se jedná o velmi dobrý nápad a zdařilou propagaci města při relativně nízkých finančních nákladech," uvedla náměstkyně primátora Alena Rašková. Víkendové komentované prohlídky po dobu celých prázdnin přijdou na pouhých 13 800 korun.

 

„Ten nápad tu byl už před nějakým rokem, jenže tehdy vládlo všeobecné přesvědčení, že v Prostějově ani není co ukazovat,“ řekl mi Marek Moudrý. „Jenže mezitím se leccos vybudovalo, nyní se veřejnosti otevřela i zrekonstruovaná věž radnice, takže naše myšlenka začala mít smysl,“ dodal Marek Moudrý s tím, že loni na toto téma škola uspořádala průzkum mezi občany. Studenti při něm oslovili 186 mužů a 214 žen starších osmnácti let. „Z průzkumu jednoznačně vyplynulo, že nadpoloviční většina dotázaných pokládá komentovanou prohlídku centra města či kostela za atraktivní a 54 procenta občanů je přesvědčeno, že oživí centrum Prostějova,“ dodal Moudrý.

 

Komentované prohlídky budou zajišťovat studentky druhého ročníku, které s podobnou prací již mají zkušenosti. Studenti totiž dobrovolně provádí na prohlídkách organizovaných školou při různých příležitostech nebo například na Noci kostelů.

Trasa kostela Povýšení sv. Kříže ukáže exteriér chrámu, hlavní loď, zákristii a kapli Nejsvětější trojice. Účastníci se seznámí s historií kostela, mobiliářem a významnými osobnostmi či umělci spjatými s kostelem. Trasa historickým centrem města povede od zámku přes Pernštýnské náměstí na náměstí T. G. Masaryka a Žižkovo náměstí. Turisté se seznámí s historií města a významnými památkami včetně historických domů a portálů na náměstí T. G. Masaryka. Prohlídka kostela bude trvat hodinu, trasa v centru města bude o dvacet minut delší. Obě trasy komentovaných prohlídek budou vždy v sobotu a v neděli ve 14 a v 15.30 hod.

 

Olga Katolická

 

 

 

Poslat nový komentář