Co týden dal (29. 4. - 5. 5.)

Co týden dal (29. 4. - 5. 5.)
ilustrační foto

V pondělí dopoledne v domě poblíž Národního divadla v Praze vybuchl plyn. Na místě zasahovali záchranáři, zraněny byly desítky lidí. Policisté místo výbuchu uzavřeli pro dopravu a plynaři odpojili 19 objektů od plynového vedení. Škody dosáhly výše kolem 100 milionů korun.

V úterý dopoledne abdikovala nizozemská královna Beatrix a předala trůn synovi Willemu-Alexandrovi. Nizozemsko tak má po 123 letech, kdy v čele monarchie byly ženy, konečně krále.

 

Do úterka se mohli přihlásit ti, kteří chtějí po bankách vrátit poplatky za vedení úvěrových či hypotečních účtů. Nespokojené klienty zastupují servery Poplatkyzpět.cz, Bankovnipoplatky.com a Jdeto.de. Podle majitele jednoho ze serverů se sešlo na 270 tisíc žádostí. Lidé mají určitou šanci, že peníze dostanou zpět, alespoň v jednom případě tak rozhodl soud.

 

Celkem 537 osob přišlo kvůli nedodržení režimu od ledna do března o část nebo celou nemocenskou. Celkem 34 975 kontrol provedli pracovníci okresních správ sociálního zabezpečení. V Olomouckém kraji bylo 2 462 kontrol a uděleno pětačtyřicet postihů.

 

Prezident Miloš Zeman poslal papeži Františkovi pozvání na Velehrad k svátku Cyrila a Metoděje. Uvidí se. Papežův mluvčí už dříve prohlásil, že svatý otec letos vykoná jen jednu oficiální cestu, a to do Brazílie.

 

Ministr financí Miroslav Kalousek chystá už čtvrtou emisi spořících státních dluhopisů, které prý patří mezi nejbezpečnější způsoby spoření. Jenže budou letos poprvé zdaněny, ale zase by měly být vyšší úroky. Ministr očekává značný zájem a rád by, aby dluhopisy tentokrát nakupovaly především české domácnosti.

 

V dubnu bylo vyhlášeno 453 firemních bankrotů, což je o osm méně, než měsíc předtím. Nejvíc bankrotů bylo v Praze (56) a nejmíň v Libereckém kraji – pouhých deset.

 

Protikorupční policie navrhla obžalovat 12 lidí v kauze PROMOPRO z doby českého předsednictví EU. Jde o 388 milionů korun, které byly firmě zaplaceny úřadem vlády a buď nebyly provedeny nebo se zakázkou předsednictví nesouvisely. Exministr Alexandr Vondra, který jako vicepremiér pro EU za přípravu předsednictví zodpovídal, obviněn nebyl. Že by se připravoval na dráhu velvyslance?

 

Zaujalo mě, že lidé amnestování prezidentem Klausem spáchali za první tři měsíce po propuštění 427 trestných činů, z toho minimálně jednu vraždu a 241 krádeží. Nejvíc trestných činů – 188 – spáchali v Praze.

 

Vězeňská služba bude mít větší pravomoce při vyšetřování trestných činů a přestupků páchaných ve věznicích. Nově také budou moci použít proti vězňům víc donucovacích prostředků, například taser, který dokáže na dálku ochromit elektrickým proudem svalstvo člověka.

 

Vláda ve čtvrtek odmítla návrh opoziční ČSSD na zrušení stokorunového poplatku za den v nemocnici pro děti. Sociální demokraté budou návrh předkládat dál, chtějí zachovat jen poplatek u dospělých, ale ve výši 60 korun a maximálně do 30 dnů.

 

A nakonec něco, nač můžeme být pyšní. Dvaatřicetiletý Petr Uličný z Ostravy zkonstruoval myš ovládanou jazykem. Na začátku chtěl jen pomoci kamarádovi, který ztrácel schopnost se hýbat. Nyní myš patří mezi inteligentní kompenzační pomůcky a světové unikátní výrobky, které těžce postiženým ulehčují život.

V americkém Bostonu poprvé předstoupila před novináře Carmen Tarletonová, které český chirurg Bohdan Pomahač transplantoval obličej. Čtyřiačtyřicetileté matce dvou dětí v roce 2007 bývalý manžel polil obličej louhem, byla popálená na 80 procentech těla.

Zprávy, při jejichž čtení mohu být hrdá na naše, české lidi, bych chtěla číst každý den.

 

Olga Katolická

Poslat nový komentář