Je šetření vždy na místě? V případě chodníků se přesvědčíme sami.

Je šetření vždy na místě? V případě chodníků se přesvědčíme sami.
ilustrační foto

 

Víc jak milion korun ušetří město díky aukci. Začátkem dubna totiž uspořádalo elektronickou aukci na opravy chodníků s předpokládanou cenou zakázky 3,3 milionu korun. Z původních deseti uchazečů, kteří předložili nabídky, se jich sedm do aukce zapojilo aktivně.

 

"Hodnotícím kritériem byla nejnižší nabídková cena. Vítěz nabídl cenu 1 852 380 korun, což znamená, že se snížila oproti předpokladu o neuvěřitelných 56 procent," uvedl Jiří Pospíšil, první náměstek primátora s tím, že zmíněným vítězem aukce byl Milan Oračko z Hněvotína.

Opravy chodníků proběhnou v termínu od 2. května do 31. července. Menší části poškozených úseků bude provádět ASA TS Prostějov v rámci běžné údržby místních komunikací. "Kromě toho je před vyhlášením nová zakázka na opravu chodníku a komunikace v Polské ulici a v Resslově, předpokládaná cena opravy je přibližně 1,5 milionu korun bez DPH. Od elektronické aukce opět očekáváme výrazně nižší cenu," doplnil náměstek Pospíšil.

Někteří odborníci však nad výší úspory vrtí hlavou. „Je běžné, že se v soutěžích nasadí nižší cena, a pak se to dorovná vyúčtováním tzv. víceprací. V tomto případě se mi to ale nezdá. Uvažujte – při stanovení předběžné ceny zakázky se muselo z něčeho vycházet. Např. z délky opravovaných úseků, z ceny dlažby a dalšího materiálu, z ceny práce. Že by někdo předběžnou cenu zakázky takto nadhodnotil, to se mi nezdá,“ řekl nám zaměstnanec známé prostějovské stavební firmy. „Chápu, že na radnici mají radost, ale osobně bych tomu moc nevěřil.“

Řada dalších občanů také upozorňuje, že stav chodníků ve městě je po letošní zimě přímo katastrofální. „Myslím, že je to i tím, že po chodnících při odklízení sněhu jezdily multikáry. Tam, kde je zámková dlažba nebo asfalt se nic se neděje. Ale například na začátku Rumunské ulice až po křižovatku s Krokovou jsou klasické dlaždice a teď na jaře je jich takových 85 procent uvolněných. Tak akorát, aby si tam někdo zlomil nohu,“ postěžoval si jeden z místních.

(ok)

Poslat nový komentář