Nemocnice Prostějov nabídne bezplatné vyšetření znamének

Nemocnice Prostějov nabídne bezplatné vyšetření znamének
ilustrační foto

 

Nemocnice Prostějov, člen skupiny AGEL, se v letošním roce připojí k Evropskému dni melanomu. V pondělí 13. května tak budou prostějovští dermatologové zdarma a bez nutnosti předchozího objednání vyšetřovat znaménka všem zájemcům, kteří dorazí do kožní ambulance od 8.00 do 15.00 hodin. Počet lidí s rakovinou kůže rok od roku stoupá. Jen za posledních třicet let vzrostl v České republice počet nemocných více než čtyřikrát.

 

 

 

„Lidé, kteří mají mateřská znaménka a bojí se, aby se časem nezměnila na zhoubný nádor, tady mohou svůj problém bezplatně zkonzultovat. Mohou přijít bez předchozího objednání i bez doporučení jiných lékařů,“ říká primářka kožního oddělení Nemocnice Prostějov MUDr. Marcela Rozkošová s tím, že melanom sice nepatří mezi časté kožní nádory, ale o to více je nebezpečný. Na jeho vrub připadne 65 procent všech úmrtí na rakovinu kůže. „Pomocí moderních přístrojů lze zkoumat znaménko pod první kožní vrstvou. Řada světových odborníků považuje dermatoskopii za metodu, která nás zbaví hrozivého nebezpečí přibývání zhoubného melanomu a zamezí ve významném procentu jeho vzniku. To vše ale jen za předpokladu prevence každého jedince. Pacienti s rizikovými obrazy nebo dispozicemi by měli být bezpodmínečně pravidelně prohlíženi a měl by být hodnocen jejich genetický profil,“ upozorňuje primářka Rozkošová.

 

Kromě prohlédnutí pigmentových útvarů na kůži lékaři rovněž poradí, jak moc se vystavovat v těchto a nadcházejících letních dnech slunečnímu záření. Melanom se může vyskytnout na jakékoliv části těla, nejčastěji se však nachází na plochách, které jsou vystaveny slunečnímu záření. „Každý by se měl chránit před sluncem, především pak lidé s citlivějším fototypem pokožky. Bohužel se ale mnoho osob nechrání vůbec, nebo špatně. Když už si jdou koupit ochranný krém, nevědí, podle čeho vybírat, neorientují se v klasifikaci ochranných faktorů, neodhadnou dobu za kterou je nutné krém nanést znovu.“ podotkla MUDr. Marcela Rozkošová.

 

Za posledních třicet let stoupl v České republice počet melanomů více než čtyřikrát. Také ostatní druhy kožních nádorů se objevují oproti roku 1970 více než třikrát častěji. Takovýto trend je celosvětový, a proto vznikla v roce 1999 akce Evropský den melanomu, ke kterému se od roku 2001 každoročně připojuje i Česká republika. 

 

Poslat nový komentář