Budeme u jídla v restauracích pořád čichat kouř?

Budeme u jídla v restauracích pořád čichat kouř?
ilustrační foto

 

Zákaz kouření v restauracích by měl u nás nově zavést zákon od počátku příštího roku. K jeho prosazení však nemá ministr zdravotnictví Leoš Heger nijak velkou podporu. Navíc se zdá, že v poslanecké sněmovně chybí vůle tento zlozvyk zakázat.

 

„V našem podniku platí zákaz kouření od 12 do 14 hodin v době podávání obědů a občas se to někomu nelíbí,“ řekl vedoucí jedné prostějovské restaurace, který však nechtěl být jmenován. Úplný zákaz kouření by pokládal za závažné omezení podnikání v oboru pohostinství. S tím souhlasila celá řada dotazovaných. Většina by rozhodnutí nechala na restauratérech a následně na hostech. Ale byli samozřejmě i tací, kteří by zákaz kouření v restauracích uvítali.

 

„Jsem odnaučená kuřačka, a proto jsem ke kuřákům tolerantní,“ řekla mi paní Ivana. „Taky si myslím, že se u nás pořád dělá z komára velbloud. Mám přítele, který otevírá novou restauraci se zážitkovou gastronomií, a tam by samozřejmě kouř z cigaret vadil. Ale jinak bych majitelům restaurací nechala zcela volnou ruku v tom, zda se v jejich podnicích bude či nebude kouřit. A lidé ať si vyberou – v pohodě se někde najíst a mít prima pocit, nebo si dát oběd a do večera větrat smradlavý svetr,“ dodala.

 

Ve většině prostějovských restaurací platí zákaz kouření v době podávání obědů. V některých mají strach, že by je další omezení připravilo o zákazníky, ale jsou i podniky, v nichž už před časem kouření zcela vykoučili. „Nejsme sice klasická restaurace, spíš kavárna, kouřit se u nás může jen na venkovní zahrádce. S tímto opatřením jsme spokojeni. Nemůžeme říct, že by ubylo zákazníků. A jestliže jich kvůli tomu pár přestalo chodit, přišli naopak zase jiní,“ řekl nám personál Cocktail Café na Pernštýnském náměstí.

 

Olga Katolická

 

Poslat nový komentář