Nechte se fascinovat rostlinami

Nechte se fascinovat rostlinami
ilustrační foto
Další fotky: 
Nechte se fascinovat rostlinami
Nechte se fascinovat rostlinami
Nechte se fascinovat rostlinami

 

Ve středu 22. května se ve Sbírkových sklenících Výstaviště Flora Olomouc a Botanické zahradě Přírodovědecké fakulty Univerzity Palackého uskuteční druhý ročník celosvětové popularizační akce nazvané „Den fascinace rostlinami“ (Fascination of Plants Day).

 

„Ve Sbírkových sklenících Výstaviště Flora bude po celý den vstup zdarma, návštěvníci budou mít možnost vyslechnout komentovanou prohlídku či si koupit rostliny. Botanická zahrada připravila zajímavý program nazvaný „Skryto v květu“, věnovaný intimní morfologii rostlin," přidal pozvání vedoucí skleníků Zdebněk Šup.

 

Přítomní botanici rádi poradí s určením neznámých rostlin i s řešením pěstitelských problémů. Návštěvníci se mimo jiné dozví, jakým způsobem se zaměřuje a mapuje krajina i botanická zahrada; na vlastní oči spatří geoinformační systém BotanGIS. Odpoledne bude otevřena tradiční čajovna, kde olomoučtí goisté předvedou nejstarší deskovou hru na světě. Odpolední program uzavře výsadba netradičních druhů zeleniny s účastníky kurzu sdružení Pampaedie.

Sbírkové skleníky nabízejí pohled na nejrůznější kvetoucí rostliny, od bouganvilleí přes vzácnou agave po nejrůznější druhy jasmínů. V botanické zahradě už jaro vystřídalo léto, a tak oko návštěvníka potěší květy kdouloní, exotických druhů česneků a kosatců. „Vidět můžete i pulce ropuchy zelené a ve městě vzácného čolka obecného," konstatoval David Cigánek, vedoucí Botanické zahrady Přírodopisné fakulty UP v Olomouci.

(rl)

 

Poslat nový komentář