Kachny. Patří na rybník v Drozdovicích nebo na pekáč?

Kachny. Patří na rybník v Drozdovicích nebo na pekáč?
ilustrační foto
Další fotky: 
Kachny. Patří na rybník v Drozdovicích nebo na pekáč?

 

Rychle postupující práce na revitalizaci rybníku v Drozdovicích vyvolaly polemiku o kachnách. Zatímco většina obyvatel z okolí bere přítomnost kachen kousek od centra města jako zajímavou kuriozitu, odborníci by blátotlačky nejraději viděli na pekáči.

 

Ekolog je proti

„Kachny jsou na drozdovickém rybníku velký problém. Jde o podivnou směs hybridních jedinců více divokých druhů s domácími plemeny. Dokonce zde byl mnohokrát viděn kačer kachničky mandarínské, původem z dálného východu (Asie).

Z pohledu ochrany přírody a ekologie je to problém závažný, neboť kachny jsou velmi významnými predátory všech drobných obratlovců a bezobratlých žijících kolem vody a v litorálním pásmu," tvrdí biolog a ekolog Ivan Zwach. Netají se tím, že kachní uzurpátoři v podstatě vyhubili ostatní osazenstvo rybníka. „Mohly by zde žít žáby, čolci, ryby, vážky a šídla, kolem nádrže by létala šidélka a břehy by poskytovaly domov ještěrkám obecným," vypočítal Zwach. O problém se podle jeho názoru postarali sami obyvatelé města. „Zdejší kachny jsou celoročně krmeny a tak nemigrují. Nemají k tomu důvod a mnohé už ani dost dobře létat nemohou," dodal. Ivan Zwach chce proto navrhnout výrazné snížení stavu kachní populace pomocí odchytu.

 

Jsme pro kachny

Za zachování kachní populace lobuje naopak Marie Hasová. „Chodíme sem s vnoučaty pravidelně a samozřejmě kachny krmíme. Pro děti je to úžasný zážitek, zvlášť když ve městě není žádný zookoutek," říká několikanásobná babička. Podle jejích slov je kousek přírody pár metrů od centra hodný zachování.

„Na vážky a šídla se můžem jet podívat do lesa na Drahany, k tamním rybníkům, kam skutečně patří. Ale že by se jim dařilo tady, kde denně projedou stovky aut a projdou mraky lidí, tomu nevěřím. Kachny se autům naučily vyhýbat, čolek nebo ještěrka ale migraci zcela jistě nezvládne. A děti budou koukat na rozjeté mrvolky lemující silnici," netají se stejným názorem Jana Novotná.

 

Radnice o problému ví

Pernatí obyvatelé rybníka v Drozdovicích jsou problémem nejen pro ekology. Své o tom ví i na radnici a v loňském roce v podstatě zakázali jejich krmení. Spolu s kachnami se totiž na zbytcích vydatně přikrmovali i potkani. „Požádali jsme městskou policii, aby prostor kolem rybníka monitorovala a upozorňovala na důvody výskytu hlodavců. Na vině jsou nezodpovědní lidé, kteří kolem břehů nebo přímo do vody odhazují zbytky jídel," vyjádřila se tehdy vedoucí odboru životního prostředí Martina Cetkovská.

Její slova potvrzuje i jeden z obyvatel ulice Na Hrázi. „Kolikrát jsem se vracel v noci z práce a po silnici běhali potkani velcí jako kočky. O tom, co takové zvíře dokáže udělat za paseku, když se dostane třeba do sklepa, bych mohl vyprávět. Nehledě na fakt, že takhle velcí potkani se klidně postaví i člověku," popsal vlastní zkušenost.

 

Leona Roháčková

 

 

Komentáře

Rád chodím kachny krmit na kruháč u OMV.

Poslat nový komentář