Letošní prima sezona na přehradě? Klidně zapomeňte!

Letošní prima sezona na přehradě?  Klidně zapomeňte!
ilustrační foto

 

Mluvčí Povodí Moravy Gabriela Tomíčková sdělila před pár dny Pvnovinkám, že se plumlovská přehrada začne napouštět podle harmonogramu na přelomu května a června. Vše údajně záviselo od instalace srážedel fosforu na přítocích.

 

Napouštět ovšem neznamená napustit. Hráz totiž ještě stále není hotová a jak to vypadá, ani do konce léta hotová nebude. I letošní sezona tak s největší pravděpodobností jediné velké vodní dílo v našem regionu zastihne bez vody.

 

Radost místních ze stoupající hladiny v nádrží mluvčí již před pár dny zkrotila vzkazem, že nejde o napouštění přehrady, ale pouze o vodu z četných srážek. Zároveň informovala o termínu začátku skutečného napouštění. Jen se poněkud zapomněla zmínit o faktu, že hladina ani letos nedosáhne svého vrcholu.

„Od začátku to byla blamáž. Jak mohou napouštět, když není hotová hráz! Teprve teď usazují kameny a koruna není hotová vůbec," řekl PVnovinkám Jan Nenál, jeden z chatařů, kteří revitalizaci od začátku pozorně sledují. Upozornil i na bujnou vegetaci, která pokrývá dno. „Doufám, že to nehodlají zatopit v tomhle stavu," dodal.

 

Podle informací Jiřího Macíka z útvaru vnějších vztahů a marketingu Povodí Moravy, který zastupuje tiskovou mluvčí, dosáhne hladina vody v přehradě maximálně 150 centimetrů. „Další napouštění se váže na dokončení návodního líce, tedy konec srpna," uvedl Macík s tím, že o odstranění vegetace ze dna nádrže jedná Povodí Moravy se specializovanými firmami, které mají potřebnou techniku.

Takže - další sezonu u Plumlovské přehrady můžeme oželet. I kdyby přálo počasí, radost z koupání si opět nedopřejeme.

(rl)

 

Poslat nový komentář