Reklama za každou cenu? Kde není žalobce, není ani soudce!

Reklama za každou cenu? Kde není žalobce, není ani soudce!
ilustrační foto

Reklama je součástí každodenního života, mnohdy se ale objevuje se i tam, kde je nežádoucí. Konšelé ji ve městě nechtějí a povolují ji pouze v průmyslové zóně.Někdy se ovšem vloudí chybička.

Pravidla jsou neúprosná. Pokud podnikatel chce na městském pozemku, umístit reklamní stojan, musí magistrát zažádat o povolení. Po jeho získání má cestu otevřenou. Radní jsou ale k reklamě ve městě skeptičtí a povolují ji pouze v průmyslové zóně.

„Nechceme v ulicích cedule, které mnohdy hyzdí okolí. Naší koncepcí je pěkné prostředí pro obyvatele a reklamní poutače ho znehodnocují. Povolujeme je jen tam, kde je to vhodné, například v průmyslové zóně,“ uvedla radní Milada Sokolová. Přesto, že město vesměs vydává zamítavá stanoviska, nežádoucí reklama se přece jen objeví. To se ale jejímu majiteli nemusí vyplatit.

„Vyhlášení záměru pronájmu části pozemku pro umístění poutače projednává rada města na své schůzi. Informaci o tom, jestli byla reklama povolena či nikoli, sdělujeme žadateli písemně,“ informovala mluvčí radnice Jana Gáborová. Potvrdila také, že neoprávněné umístění poutače na veřejné zeleni může být považováno za přestupek.

„V případě, že se přesvědčíme o neoprávněném umístění poutače, vyzveme společnost, které reklama patří, k okamžitému odstranění. V případě, že nebudou reagovat, oznámíme podezření ze spáchání přestupku přestupkovému oddělení odboru občanských záležitostí. Ten je kompetentní věc řešit, včetně uložení sankce,“ uzavřela mluvčí Gáborová.

Faktem zůstává, že kontroly patrně neprobíhají tak, jak by měly. Jeden z nepovolených poutačů úředníkům unikl. Jak nás ale jeho majitel informoval, stojan s reklamou prý už zlikvidoval.(kaa)

 

Foto: archiv

Poslat nový komentář