Aktualizováno: Policejní čistka smetla i prostějovské speciály!

Aktualizováno: Policejní čistka smetla i prostějovské speciály!
ilustrační foto
Další fotky: 
Aktualizováno: Policejní čistka smetla i prostějovské speciály!
Aktualizováno: Policejní čistka smetla i prostějovské speciály!

 

Kovanda, Páleník. Dva muži, kteří po několik let působili v čele prostějovských elitních vojenských speciálů. Dva muži, nosící řadu vysokých vyznamenání, dva muži, kteří prokázali svou odvahu při nasazení v nejrůznějších částech světa. Dnes oba čelí obvinění policistů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ). Byli zadrženi spolu s dalšími šesti lidmi v noci na čtvrtek při rozsáhlé razii na Úřadu vlády a ministerstvu obrany. 

Podle olomouckého vrchního státního zástupce Ivo Ištvana bylo zadrženo osm lidí, pět bylo již obviněno. Jde o šéfa Úřadu vlády Lubomíra Poula, šéfku kanceláře premiéra Janu Nagyovou, bývalého náměstka ministra zemědělství Romana Bočka, exposlance Petra Tluchoře, někdejšího ministra zemědělství Ivana Fuksu, současného šéfa Vojenského zpravodajství  Milana Kovandu a jeho předchůdce Ondreje Páleníka, který nyní vede Správu státních hmotných rezerv.Totožnost osmého člověka není zatím známá, podle dostupných informací jde ale rovněž o pracovníka ministerstva obrany.

Ištván potvrdil pouze to, že policisté stíhají zadržené kvůli zneužití pravomoci a dalším trestným činům. O dalším osudu obou prostějovských vojenských legend se rozhodne v průběhu dneška, kdy policisté a státní zástupce hodlají objasnit své postupy.

ÚOOZ na případu pracuje řadu měsíců, realizovat ho začal ve středu večer. Policisté zadrželi několik lidí a prováděli domovní prohlídky a prohlídky jiných prostor v Praze, středočeském a východočeském regionu. Na zásahu se podílely i rakouští policisté se psy vycvičenými na hledání peněz.

Nemůžu tomu věřit

Tak reagovalo několik lidí z blízkého okolí Milana Kovandy a Ondreje Páleníka. Bývalí kolegové i jejich rodinní příslušníci jsou víceméně přesvědčeni, že celá situace se musí vyjasnit. "Ondru znám od roku 2002, kdy přišel do Prostějova. Voják každým coulem, inteligentní chlap s obrovským rozhledem," popsal jeden ze speciálů. Stejný názor mají i další oslovení, kteří na dotaz PVNovinek ohledně Milana Kovandy reagovali jednoznačně. "Za dobu, co jsem s ním prožil, můžu říct jen to, že je to čestný chlap. Věřím, že z toho vyjde se štítem," nechal se slyšet další z vojáků.    (rl) 

 

Poslední zprávou je to, že Policie viní Páleníka, Kovandu a dalšího zpravodajce ze sledování premiérovy ženy, které si údajně objednala šéfka Nečasova kabinetu Nagyová. 

 

Policisté Páleníka obvinili pouze ze zneužití pravomoci úřední osoby, za něž mu hrozí až pět let vězení nebo zákaz činnosti. "Podle Páleníkova advokáta Tomáše Sokola jeho mandant vinu odmítá. Jméno dalšího obviněného zpravodajce Sokol nechtěl prozradit´," uvádí ČTK. Podle olomouckého vrchního státního zástupce Iva Ištvana bylo v pátek v ráno v souvislosti s razií na státních úřadech obviněno sedm lidí.

 

Průběžně aktualizujeme!

 

Kdo je kdo

Ondrej Páleník

Generálporučík, velitel  601.skss v době od 1.10.2002 do 30.11.2006.

Strávil většinu své aktivní služby u výsadkářů v Prostějově. Jako velitel čety se zúčastnil už zahraniční mise během první války v Perském zálivu, v letech 2004 až 2006 vele českému kontingentu v Afghánistánu. Má za sebou působení ve spojeneckém štábu v Belgii a od roku 2002 vedl pět let elitní 601. skupinu speciálních sil v Prostějově. V roce 2007 se stal šéfem Vojenského zpravodajství a v čele armádní rozvědky vydržel více než pět let, což je nejdelší funkční období ředitele této tajné služby v novodobé historii. Letos se jeho jméno objevilo i mezi možnými kandidáty na ministra obrany.

"Jako velitel 601. skupiny speciálních sil měl naprosto zásadní podíl na směřování a nebývalém rozvoji svěřeného útvaru. Již v době svého působení v Prostějově se stal legendou a je oprávněně považován za zakladatele našich moderních speciálních sil," dočtete se na oficiálním webu 601.skss.

Milan Kovanda

Generálmajor, velitel 601.skss v době od 1.12.2006 do 30.4.2010

V Prostějově působil již od roku 1992, kdy se stal velitelem skupiny speciálního průzkumu. V roce 1998 se stal velitelem nově vytvořené Roty speciálních sil, která byla   vyčleněna pro síly rychlé reakce NATO. Působil v Kosovu a  na velitelství sil rychlé reakce ve Spolkové republice Německo. Ŕoku 2003 byl ustanoven zástupcem velitele prostějovské 601. skupiny speciálních sil, o dva roky později se stal velitelem. Dvakrát vedl kontingent v Afghanistanu. Od května 2010 byl jmenován zástupcem velitele Velitelství společných sil AČR v Olomouci, v roce 2012 se stal ředitelem Vojenského zpravodajství min isterstva obrany ČR. 8. května letošního roku byl jmenován do hodnosti generálmajora.

Poslat nový komentář