Vycházka za poklady ovocných sadů na Kosíři

Vycházka za poklady ovocných sadů na Kosíři
ilustrační foto
Další fotky: 
Vycházka za poklady ovocných sadů na Kosíři
Vycházka za poklady ovocných sadů na Kosíři
Vycházka za poklady ovocných sadů na Kosíři
Vycházka za poklady ovocných sadů na Kosíři

 

Prostějovští ochránci přírody, regionáloní sdružení IRIS, se chtějí pustit do obnovy dávno zapomenutých ovocných sadů na Velkém Kosíři. V sobotu se milovníci přírody vydali na vycházku starým sadem na Kosíři. Nejprve si vyslechli přizvané odborníky, poté se prošli sadem a na závěr poseděli u „kulatého stolu“, obtíženého různými třešňovými dobrotami a diskutovali o možném dalším postupu při obnově sadu.

Místní znalec a bývalý předseda zahrádkářů v Čechách pod Kosířem Josef Menšík je nejen odborníkem na staré krajové odrůdy v oblasti Kosíře, ale dovede velmi poutavě vyprávět o různých historických událostech týkajících se nejbližšího okolí. Vysvětlil také ten pravý důvod lidového názvu sadu Na Posranci – nesouvisí s nadměrným požitím třešní v sadu, ale s vojsky prusko-rakouské války, která dovlekla do tohoto kraje choleru.

Na pana Menšíka navázal první z pozvaných odborníků – entomolog Vojtěch Jiříček. Velmi zajímavě popsal nejen vzácné druhy brouků, motýlů a dalších zástupců hmyzu, které objevil v sadu, ale zaujal také svými praktickými připomínkami ke konkrétním zásahům v této lokalitě. Třešničkou na dortu byla ukázka jmenovaných zástupců hmyzu z jeho bohaté sbírky.

S botaničkou Hanou Kleinovou a ornitologem Petrem Podhorným jsme se pak vydali již přímo do sadu. Na základě odborného pomologického průzkumu v sadu vypracovaného pomology ze Sdružení obcí Hlučínsko organizátoři označili jednotlivé zástupce odrůd třešní a višní přímo na konkrétních stromech. To značně usnadnilo orientaci v zarostlém sadu. Přestože se červenec pomalu chýlí ke konci, na několika stromech ještě zůstaly k ochutnání třešně. Nejvíce zaujala odrůda Dönissenova žlutá, která opravdu plodí čistě žluté třešně.

Hana Kleinová ukázala a pojmenovala všechny zajímavé kvetoucí rostliny v trávnících sadu, pochlubila se dokonce zde rostoucí orchidejí bradáček vejčitý (bohužel již jen na fotografiích, protože dávno odkvetl). Petr Podhorný vysvětlil důležitost zachování dutin ve starých stromech pro rozličné druhy ptactva, počínaje dudkem chocholatým a konče sýkorkami, lejsky apod.

 

Na závěr účastníci poseděli u kulatého stolu, ochutnali připravené třešňové moučníky a sirupy, a diskutovali o dalším postupu. Nejvíce se řešil problém, jak sehnat ty konkrétní žádoucí krajové odrůdy, jak postupovat při jejich výsadbě a jak je správně ochránit před zvěří.

Nejbližší akcí pro veřejnost nyní bude tzv. Starodávné kosení v sobotu 3. srpna, kdy se pokusíme vybranou část sadu skutečně poséct kosami. Kdo kosou séct neumí, může být na místě zaučen, anebo se přidat k fandícímu doprovodu. Pro všechny (včetně dětí) bude opět nachystáno ovocné občerstvení a doprovodný program.

(zat)

Poslat nový komentář