Co týden dal (22. - 28. července)

Co týden dal (22. - 28. července)
ilustrační foto

Nový týden začal hezky – manželka britského následníka trůnu prince Williama - Kate porodila v pondělí odpoledne syna. Chlapeček vážil 3,8 kg. Už druhý den večer ho královští rodiče představili veřejnosti při odchodu z porodnice. Šťastný tatínek prokázal smysl pro humor, když prohlásil, že syn má už nyní víc vlasů než on. Následující den bylo oznámeno i jméno malého prince – George Alexander Louis.

 

Celníci spolu s policisty odhalili největší případ pašování rohů ohroženého nosorožce tupunosého. Bylo zadrženo 16 lidí. Hodnota trofejí se odhaduje na 100 milionů korun.

Zloději kovů překonali další hranici toho, co je možné ukrást. Na Žatecku odřízli osmimetrový reklamní stožár i s automobilem na vrcholu. Ale policie je brzy dopadla.

Švýcarský Federální soud odmítl odvolání firmy Diag Human, která se soudí s Českou republikou o údajně pokažený obchod s krevní plazmou. Podle českých úřadů tak ČR definitivně zvítězila ve při už ve třetí zemi – před Švýcarskem zamítli odvolání Diag Human v Rakousku a ve Francii.

Český statistický úřad odhaduje, že za sto let bude žít v Česku o 3 miliony méně lidí než dnes. Navíc třetina obyvatel by měla být ve věku nad 65 let. Prostě stárneme a vymíráme... Jenže prognózy na tak dlouhou dobu dopředu je prý třeba brát s rezervou.

Ve Španělsku u známého poutního města Santiago de Compostela ve středu vykolejil vlak. Zahynulo 79 lidí, dalších 140 bylo zraněno. Příčinou nehody byla příliš vysoká rychlost a strojvůdce je již ve vazbě.

Nový výzkum proslulého českého evolučního biologa Jaroslava Flegra ukázal, že drtivá většina lidí se s druhým rozdělí o peníze, i když nemusí. Ovšem s narůstající částkou „lakomost“ lidí stoupá. Špatnou zprávou ale je, že lidský smysl pro férové jednání se dá uplatit. A čím vyšší je částka, tím člověk prodá svou hrdost a čest snadněji.

Každý dvacátý Čech je alkoholik a každý třetí kouří. Alespoň to tvrdí nový výzkum Státního zdravotního ústavu.

Netradiční turnaj se v sobotu konal ve Vodním ráji v Jihlavě. Na speciálně upraveném stole si mohli návštěvníci změřit sílu svých paží proti mistryni Evropy v páce neboli armwrestlingu.

Papež František odjel do Brazílie. V Riu de Janeiro v rámci Světových dnů mládeže sloužil v neděli mši na známé pláži Copacabana. Zúčastnily se jí asi 3 miliony lidí. Svatý otec vyzval k větší otevřenosti církve, její představitele pak k hlubší komunikaci s potřebnými.

Ozbrojený muž v neděli před polednem odnesl z luxusního hotel Carlton v Cannes šperky za zhruba 40 milionů eur. Ve městě slavného filmového festivalu se letos šperky kradly už nejméně potřetí. Milionáři, kteří rádi tráví dovolenou na francouzské Riviéře, by si měli dát pozor.

Máme za sebou tropický víkend. Na 190 stanicích z celkového počtu 246 padly teplotní rekordy. Nejvyšší teplotu zaznamenala stanice Doksany, kde meteorologové naměřili 38,7 °C, dosavadní rekord 36,2 °C byl z roku 2005. Hranici osmatřiceti stupňů ale překonaly teploměry také v České Lípě a Praze - Karlově. Sedmatřicet stupňů atakovaly teploměry v Javorníku, Poděbradech, Plzni, Ostravě, Brodě nad Dyjí, Strážnici a dalších více než třech desítkách stanic. Jednou ze stanic, které měří více než sto let, jsou Teplice, kde teploty zaznamenávají od roku 1897. V neděli tam naměřili 37,1 stupňů Celsia. Dosavadní rekord, 35,4 °C, byl z roku 1921. V Protivanově, kde se měří 52 let, padl rekord z roku 1994 (32,0 stupňů), když dnes zde naměřili 33,3 °C, v Olomouci – Holici padl rekord z roku 1921 (35,0) – dnes tu bylo 36,3 °C. V Kroměříži bylo o dvě desetiny stupně tepleji, než je rekord z roku 1994, kdy zde naměřili 35,4 °C. Absolutní nejvyšší naměřená teplota v Česku, 40,4 stupně, ale překročena nikde nebyla. Pro zítřejší den meteorologové varují před bouřkami a krupobitím, doufejme, že to nebude jako v Německu, kde prý padaly kroupy o velikosti tenisových míčků.

Olga Katolická

 

 

Poslat nový komentář