Co týden dal (19. - 25. srpna)

Co týden dal (19. - 25. srpna)
ilustrační foto

V noci z neděle na pondělí 19. srpna rozkvetl ve Sbírkových sklenících olomouckého výstaviště Flora nádherný, unikátní obří leknín. Jeho zvláštností je, že vykvétá po západu slunce a po rozednění odkvétá. Exotická rostlina se jmenuje Victoria Cruziana a její květ může mít až 20 cm v průměru. Ta v olomouckém skleníku má ještě několik poupat a pěstitelé opatrují její semena jako oko v hlavě.

Do prvních tříd nastoupí v září přes 112,6 tisíce prvňáčků, což je o sedm tisíc dětí víc, než loni. Celkem by do základních škol od nového školního roku mělo chodit 833 tisíc školáků. Počet prvňáků poroste i v roce 2014. Na druhé straně pokračuje úbytek středoškoláků – od září jich bude jen 409 a půl tisíce, což je oproti loňsku úbytek o 19 tisíc žáků.

Vědci vyvinuli lahev, která se na poušti sama naplní vodou. To skutečně není pohádka, ale produkt americké firmy zaměřené na nanotechnologie. V tomto případě se vědci inspirovali způsobem, jakým získává životodárnou vodu jeden druh hmyzu v poušti Namib. Vynález by mohl způsobit revoluci v rozvojovém světě.

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání varuje diváky – do pořadů typu Volejte věštce nebo EZO.tv nevolejte. Místo zázraku můžete čekat tak akorát tučný účet za telefon.

Splnění snu českých homosexuálů osvojit si dítě svého registrovaného partnera se rozpuštěním sněmovny opět oddálilo. Pod stůl totiž spadly dva poslanecké návrhy, jež to měly umožnit.

V Moskvě se zatýkalo. Skupina aktivistů si chtěla připomenout akci sovětských disidentů, kteří v srpnu 1968 protestovali proti invazi vojsk Vatršavské smlouvy do Československa. Putinově vládě se to ale zamlouvalo stejně málo, jako Moskvě za Brežněva – na místo vzpomínkového aktu dorazila policie dřív, než ta v roce 1968. Zatčeno bylo asi deset lidí.

Pěstitelé rajčat – POZOR!!! V Česku se objevil nový škůdce až z Jižní Ameriky! Státní rostlinolékařská správa zaznamenala výskyt housenky motýla makadlovky Tuta Absoluta, a představte si, právě na Prostějovsku. Housenky sice nemají šanci u nás volně přezimovat, ale ve sklenících či fóliovnících by se jim to mohlo podařit.

Starosta Kravař začal na webu města zveřejňovat jména lidí, kteří v obci kradou. Úřadu na ochranu osobních údajů se to nelíbí a zavedl s obcí správní řízení. Starosta přesto tvrdí, že lidé v obci mají právo vědět, jak se jmenuje ten, kdo jim působí škody a problémy. Prý se tu snaží žít slušně – například každému prvňáčkovi založí virtuální účet a každý měsíc na něj dostane 150 korun. Pokud celou školní docházkou projde školák bez dvojky z chování a bez problémů s policií, dostane v 9. třídě 13,5 tisíce. Prý to účinkuje...

Přijde další vlna zdražování. Kvůli drastickému omezení chovu prasat se čeká v nejbližších dnech zdražení vepřového masa až o 20 korun za jeden kilogram.

Máme za sebou jeden z nejtragičtějších víkendů, na silnicích od pátku do neděle večer zahynulo 13 lidí. V pátek zemřeli čtyři lidé, v sobotu pět a v neděli byli zatím potvrzeni čtyři mrtví. Mezi nejtragičtějsí nehody patří ta z nedělního rána u Jesenice poblíž Prahy. Vůz se šesti mladými lidmi z neznámých důvodů přejel do protisměru a čelně se střetl s protijedoucím vozidlem. Vyhasly tři lidské životy...

Olga Katolická

Poslat nový komentář