Do registru dlužníků vede krátká cesta

Do registru dlužníků vede krátká cesta
ilustrační foto

Může se to stát komukoli. Jedna opožděná platba a jste rázem v registru dlužníků. Cesta ven ale existuje.

„Podala jsem si žádost o půjčku, kterou mi příslušná instituce zamítla s tím, že jsem v registru dlužníků. Velmi mě to překvapilo, protože jsem o této skutečnosti neměla ani tušení. Zjistila jsem, že za to mohla opožděná platba mobilnímu operátorovi ve výší 302 koruny. Úhradu jsem prostě opomněla provést v daném termínu, zaplatila jsem ale hned následující měsíc," popsala svůj příběh paní Dana.

Registrace v rejstříku pro ni znamenala komplikace, peníze na novou lednici si musela půjčit od známých. „Zajímalo by mne, jestli se z rejstříku dá nějak vymazat. Vědomí, že někde visím pro pár korun, které jsem dávno zaplatila, je mi velmi nepříjemné," dodala.

Cesta ven podle Zdeňky Vejvalkové, odborné právní poradkyně SOS-Asociace, existuje. „S dokladem o uhrazení dluhu musíte za bývalým věřitelem a požádat ho o výmaz z příslušného registru," uvedla Vejvalková. Další možností je vysvětlit poskytovateli půjčky, jak dluh vznikl a doložit doklad o tom, že závazek je uhrazen.

Sdružení obrany spotřebitelů Asociace (SOS – Asociace) je nestátní nezisková organizace, založená za účelem pomáhat spotřebitelům a prosazovat jejich práva. Bezplatnou poradnu provozuje i v Prostějově. V prostorách Městské knihovny na Skálově náměstí najdete pomoc každý první čtvrtek v měsíci od 15 do 17 hodin. (ber)

Poslat nový komentář