Uzavřela se úspěšná éra "moravských vrtulníků"

Uzavřela se úspěšná éra "moravských vrtulníků"
Foto AČR
Další fotky: 
Uzavřela se úspěšná éra "moravských vrtulníků"
Uzavřela se úspěšná éra "moravských vrtulníků"
Uzavřela se úspěšná éra "moravských vrtulníků"
Uzavřela se úspěšná éra "moravských vrtulníků"
Uzavřela se úspěšná éra "moravských vrtulníků"
Uzavřela se úspěšná éra "moravských vrtulníků"
Uzavřela se úspěšná éra "moravských vrtulníků"

 

V roce 1994 opustil po dvaceti letech působení Prostějov padesátý první vrtulníkový pluk, aby své působiště přesunul do Přerova. O devatenáct let později, 24. září letošního roku, opustili následovníci prostějovských vrtulkářů navždy 33. základnu vrtulníkového letectva, aby přesídlili do Náměště nad Oslavou k současné 22. základně letectva. Navždy se tak uzavřela úspěšná éra moravských vrtulníků.

Posledních devět strojů Mi-171Š se s Přerovem rozloučilo grandiózním přeletem nejen nad městem, ale i nad přilehlými obcemi. Burácející vrtulníky zvedly k nebi zraky řady lidí, pro které zůstanou nezapomenutelnou vzpomínkou. Mnoho z nich na letišti pracovalo, mnoha z nich vrtulkáři při povodních poskytli neocenitelnou pomoc. "Je to těžké, v dílnách jsem prožil patnáct let. Stěhovat se nebudu, mám tady rodinu, tak jsem našel zaměstnání jinde. Ale vrtule, jo, ty mi chybět budou," řekl PvNovinkám Jiří Hrabal. O zrušení přerovské vrtulníkové základny rozhodla z úsporných důvodů minulá vláda. Od října přebírá celý areál státní podnik Letecké opravárenské závody Malešice (LOM). Prvního října bude vypnuta řídící věž a vojenského letiště definitivně skončí. Základna bude zrušena 31. prosince. 

Vzpomínky na Prostějov

S kavalerií devíti hřmících obrů se po skoro čtyřiceti letech loučil znovu i Prostějov. Do Náměště totiž zamířila přes město, kde 24. 9. 1974 vznikl původní 51. vrtulníkový pluk. "Pro jeho příslušníky bylo vždy ctí, že mohli navázat na slavnou tradici prostějovského letiště, na jehož travnaté ploše získali základy pilotního umění českoslovenští letci, kteří proslavili svou vlast na obou frontách II. světové války," uvedl plukovník Jiří Macura, poslední velitel pluku. V sedmdesátých až devadesátých létech se 51. vrp stal základnou pro výchovu a výcvik našeho vrtulníkového letectva. Příslušníci 51. vrp se zúčastnili s vrtulníky Mi-24 všech leteckých dnů na území republiky. Po roce 1989 dvojici prostějovských předváděcích Mi-24D, vždy s doprovodem Mi-17, měli možnost vidět diváci na letištích v Payerne ve Švýcarsku, Eidhovenu v Holandsku, Koksijde v Belgii, Laupheimu v SRN a Wiener Neustadtu v Rakousku. Snad nejpozoruhodnější byla účast předváděcího týmu na leteckých dnech ve Velké Británii, na letišti Fairford a na walesském západním pobřeží na letišti Valley, kdy poprvé v historii přelétly české vrtulníky průliv La Manche.

"Vrtulníkový pluk uspořádal za dobu svého působení v Prostějově dva letecké dny. První v roce 1990 a druhý v září 1994. Ten druhý byl v podstatě symbolickým rozloučením s Prostějovem. Akce, na kterou dodnes letecká veřejnost vzpomíná, se zúčastnily letouny z USA, Velké Británie, Francie, Holandska, Belgie a Slovenska," zavzpomínal letecký nadšenec Bedřich Kuchař. Stejně jako v Přerově, bylo i pro Prostějov loučení s vrtulníkovým plukem bolestnou záležitostí. "Prostějov byl vždy baštou letectví, pilotní škola zde byla už za první republiky. A najednou jsme přišli o poslední elitní vzdušnou jednotku," dodal Bedřich Kuchař.

Vrtulníky v Přerově

1.12.1994 - na základě rozkazu ministra obrany je od 1.1.1995 ze zrušených vrtulníkových útvarů 51. vrtulníkového pluku Dr. E.Beneše v Prostějově a 11. vrtulníkového pluku v Plzni -Líních a 35. letecké základny Přerov založena 33. základna vrtulníkového letectva v Přerově

Komentáře

Ano určitě škoda, ale Náměště nad Oslavou je také hrdé Moravské město.

Richard Kočí

Poslat nový komentář