Smetanovy sady se otevřou 9. října!

Smetanovy sady se otevřou 9. října!
ilustrační foto
Další fotky: 
Smetanovy sady se otevřou 9. října!
Smetanovy sady se otevřou 9. října!
Smetanovy sady se otevřou 9. října!
Smetanovy sady se otevřou 9. října!

 

Už je to tady. Po dlouhých sedmi měsících budou ve středu 9. října v 9 hodin veřejnosti otevřeny Smetanovy sady. Práce v sadech ale nekončí, na svůj čas ještě čeká nové oplocení a také přípojka historické studny, která bude v sadech zajišťovat závlahu zeleně.

Pro zavlažování parku bude využita požární studna, která vznikla za druhé světové války jako rezervoár vody pro hašení v případě leteckého náletu. Studna o šířce 5 metrů s hloubkou 12 metrů je skryta pod vozovkou na Přikrylově náměstí- "K jejímu napojení dojde boční přípojkou směrem od zámku. Napojení bude pokračovat do zásobníku vody o objemu 200 hektolitrů umístěného v severozápadním rohu parku," konstatoval náměstek primátota Zdeněk Fišer. Potrubí bude podle jeho slov instalováno protlakem bezvýkopovou technologií, takže komunikace, cyklostezka ani chodníky z Přikrylova náměstí směrem k radnici nebudou narušeny.Využití studny, která je ve vlastnictví města,  uspoří finanční prostředky za vodu potřebnou k závlaze vegetace v sadech.

S novým oplocením, na které magistrát vyčlenil dva miliony, by měl přibýt i nový chodník na Vápenici. "Chtěli bychom, aby se vše opravilo při jednom. Chodník je v havarijním stavu," potvrdila snahu o nápravu náměstkyně primátora Ivana Hemerková.

Kvůli chybějící výsadbě redakce oslovila náměstkyni primátora Ivanu Hemerkovou, která nám sdělila, že stromy ještě nejsou v sadech vysazeny žádné. Firma, která to má na starosti, je osadí v průběhu října a na jaře příštího roku. Odvíjí se to od jednotlivých druhů. 

"Už je nejvyšší čas sady otevřít, trvalo to pěkně dlouho. Přes park chodím už léta do práce, je to nejkratší cesta. Konečně si prohlédnu, jak se změnil," řekla PvNovinkám Jana Musilová.

 

(ber)

Komentáře

Proč se neudělalo oploceni a chodnik při revitalizaci ? Při odstranovani oploceni se urcite částečně poškodí nová tráva. Teď už jen doufat že ty asfaltové chodníčky vydrží alespoň tak dlouho jako ty staré. (ale hádám že vydrží jen po dobu záruční doby jak je dnes zvykem snad všude)

 

Poslat nový komentář