V ulicích potkáte Chanel i Cristiana

V ulicích potkáte Chanel i Cristiana
ilustrační foto

Móda vládne světu. Zasáhla dokonce i takovou oblast, jakou jsou křestní jména. Před pár lety bylo nemyslitelné, abyste miminko v kočárku oslovili jako Chanel či Kevina. Dnes se ale rodiče uchylují k daleko extravagantnějším jménům a vůbec netuší, jak mohou svému potomkovi zkomplikovat život!

Pokud se jméno hodí k příjmení, nic proti tomu, ale třeba Jeanette Drahorádová je pro dítko, mířící do školních škamen skutečnou pohromou. “Nejhroznější bylo, že než jsem podepsala třeba výkres, ostatní děcka už v sobě měla svačinu. O posměchu ani nemluvím. Nakonec jsem se nechala přejmenovat na obyčejnou Žanetu,“ posteskla si nad výběrem vlastního jména dnes třicetiletá žena. V dnešní době se matrikářky setkávají s daleko exotičtějšími jmény. „Zapisovali jsme Aileen, Charlotte, Jessicu, ale také Bertu, Floru a Zdislavu,“ vypočítala vedoucí olomoucké matriky Alena Daubnerová. Podle Hany Szotkowské, mluvčí prostějovské nemocnice, zdravotníci pomáhali na svět například Leontýně, Leile, Zitě či Izabele. Mezi exotickými chlapeckými jmény pak byl Juliano, Johan, Herbert, Brian, Sebastien, Gabriel, Benjamín, Bivoj a Kilián.

Při porovnání unikátních jmen dívek se rodiče nejčastěji rozhodli pro jména začínající písmenem A, M a E. Jen některá z nich: Akane, Amálie, Anastázie, Anděla, Aurélie, Marlen, Maya, Malvína, Elif. Nejvíce neobvyklých chlapeckých jmen začíná na M, A a J - Medard, Melichar, Adem, Aris, Atanas, Jaris, Jimi, Jorik, Janek.

Obliba českých jmen ale naštěstí neklesá. Podle statistik byla královnou mezi děvčaty již několik let Tereza, vloni ji ale vystřídala Eliška, třetí místo patří Adéle. Nejoblíbenějším klučičím jménem je již několik let Jakub, druhý byl Jan a třetí už potřinácté Tomáš. (ber)

A co vy, milí čtenáři? Dáváte přednost třeba klasické české Toničce alias Antonii, nebo byste po japonském vzoru svého syna klidně pojmenovali Akuma, neboli Ďábel? Jaké nejzvláštnější jméno jste kdy slyšeli? Jaké se vám líbí a jak byste se rozhodně jmenovat nechtěli?

Komentáře

sestra mého pradědečka se jmenovala Gizela:-) v dnešní době by byla asi chudák už to slyším Gizela-gazela:-)

 

Znám Bonifáce, Kašpara, Helmuta, Englberta... ten je celým jménem Paleček :D To jsou teprv nášupy :D

Znala jsem "babičky" Perlu, Pěvušku, Filku a Jenofku, a měla jsem z těch jmen husí kůži.

 

JJ brácha si už na jméno John zvykl. A my také, jsou horší jména, ale to je každého věc...

 

tak to jsou dobré nářezy... to je rodičům fakt na přesdržku... mě taky hrozně "baví" tobiáš, matyáš a další -iášové... už před lety jsem se ale setkal s Johnem Bartošem. oproti jmenovaným to ale ještě celkem vyhrál :-D

Poslat nový komentář