Skarty končí, vracet je nemusíte

Skarty končí, vracet je nemusíte
ilustrační foto

Úřad práce ČR (ÚP ČR) odeslal v celkem šesti vlnách držitelům sKaret informativní dopis. Zákon, který ruší kartu sociálních systémů, nabyl účinnosti dnem 1. listopadu 2013. Do 30. dubna 2014 proběhnou veškeré procesy, které ukončí jejich existenci.

Celkem drahý špás, náklady za pouhý rok provozu systému sKaret byly osmdesát dva milionů, úspora na poštovném činila podle MPSV pětatřicet milionů. A teď přibude dalších pět na jeho zrušení. Ministerstvo práce a sociálních věcí totiž předpokládá, že ukončení systému sociálních karet vyjde na 5,24 milionu korun,z toho si tři miliony vyžádá vydávání nových průkazů pro osoby se zdravotním postižením. Zbývající náklady se týkají informačních dopisů a poštovného.

„V současné době eviduje Úřad práce ČR 273 428 platných sKaret. Za dobu trvání sKarty přesáhl počet vyplacených příspěvků 2,6 milionů dávek a 14,1 miliardy korun,“ uvedl mluvčí MPSV Petr Sulek. Podle něj proběhnou hladce i výměny speciální sKarty pro zdravotně postižené za průkazy pro handicapované občany.

Lidi ale více zajímá, co bude dál. K tomu slouží právě rozesílaný dopis ministerstva. V něm se každý majitel karty dozví, jak postupovat, aby o dávky nepřišel.

„Zbytečně vyhozené peníze za něco, co si vydupal pan ministr. A to nechci vědět, co bude chtít Česká spořitelna, která s ministerstvem spolupracovala. Uniklo jí tučné sousto, takže předpokládám, že se bude chtít zahojit na státu, tudíž to zase zaplatí daňoví poplatníci,“ posteskl si Jan Marek. (ber)

 

Poslat nový komentář