Češi letos opět utratí za vánoční dárky tisíce

Češi letos opět utratí za vánoční dárky tisíce
ilustrační foto

Nejvíce Čechů (73%) hodlá letos do vánočních dárků investovat pět tisíc korun. Do 10 tisíc plánuje utratit 22 procent obyvatel, přes 10 tisíc pak šest procent lidí. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/Mark mezi tisícovkou respondentů. PvNovinky se ale zeptaly, jak je tomu ve skutečnosti v prostějovských domácnostech

Nejvíc peněz padne tradičně na dárky pro nejmenší členy rodiny. „My dospělí se odbýváme maličkostmi, klukům jsme se ale spolu s prarodiči složili na nová kola,“ popsala největší dárek v hodnotě 12 tisíc paní Zdena. I většina ostatních dárků pod stromečkem tak bude pro syny, osmiletého Kamila a dvanáctiletého Petra.

Nezaměstnaný pětadvacetiletý Libor to má jednoduché. „Při mé finanční situaci je to dost jednoduché, asi každému namaluju dárek, jako když jsem chodil do školky,“ smál se. Nakonec ale dodal, že nějakou maličkostí z kosmetiky určitě podělí rodiče i sestru.

Rodina Smutných volí již několik let jinou taktiku. „Pod stromečkem jsou drobnosti, opravdové dárky nakupujeme až v lednových slevách. Letos opět vyhrálo elektro, chceme novou televizi a na přání pána domu pořádně velkou,“ konstatovala maminka Dana.

„Jsme s manželem oba důchodci, děti jsou již z domu, ale doufám, že se dvěma svobodnými syny se u štědrovečerního stolu sejdeme. Třetí syn s rodinou přijede jako tradičně na Štěpána. Pod stromečkem budou hlavně hračky pro vnučku, jinak jen drobnosti pro radost, dáváme přednost dobrému jídlu, pití a hladně skvělé vánoční pohodě,“ řekla pro PvNovinky pani Marie.

Jak se zdá, desetitisícové dárky asi v mnoha prostějovských rodinách nebudou. Ale jak se shodli všichni oslovení, rozhodně neošidí sváteční stůl. „Ať je doba jakákoli, bramborový salát, kapr, vánočka, cukroví a dobré víno prostě být musí, kdyby na chleba nebylo,“ shrnul za všechny Jiří Hrabal. (ber)

 

Poslat nový komentář