Vánoce v Prostějově?

Vánoce v Prostějově?
ilustrační foto

Otazník je tady na místě. Sice jsme na našich stránkách upozorňovali, že vánoční trhy nic moc a k bohaté nabídce punčů se už do stánků moc vánočního zboží nedostane, nicméně nás reakce Prostějovanů svou silou docela překvapila. Na Facebooku se rozvinula bouřlivá debata a zasloužila by si, aby si ji někdo z radnice přečetl.

Například:

Bohužel, je to jedna velká ostuda!!! Naši páni radní nejsou schopni uspořádat Vánoční trhy! Navštívil jsem s přáteli na náměstí trhy a upřímě jsem byl zděšen! V 19 hodin byla polovina stánků zavřená a v druhé fungující polovině tam všichni prodávali pouze svařák, punč a alkohol. To si všichni radní myslí že Prostějováci jsou ALKOHOLICI?! Proč máme stánky na náměstí našlapány na sobě, když je tam tolik prostoru ??!! A ještě jedna dobrá rada! Pokud budete chtít vyrazit na ,,vánoční trhy“, tak si důkladně zajděte na toaletu před odchodem, protože na náměstí nenajdete ani jedno mobilní WC!!! Lituji provozovatele kaváren a restaurací na náměstí, poněvadž se všichni hrnou na toalety do jejich podniků. Jsem znechucen z těchto vánočních trhů a proto jsem se rohodl tohle napsat. Raději si zajeďte na kouzelné vánoční trhy do Olomouce, kde mají krásnou vánoční atmosféru s bohatým kulturním programem a spoustou krásných stánků s rozličným sortimentem spojeným s Vánocemi.

Další pisatel, co v závěru uhodil hřebíček přímo na hlavičku:

Vánoční atmosféra v Prostějově je katastrofální. Naši páni radní kašlou na lidi a celkově na město. Možná to dopadne i tak, že časem žádné stánky na náměstí nebudou. Lidi nemají důvod chodit do města, protože tam nic není. Myslím si, že stánkaři budou mít problém vydělat na nájem. Když bylo rozsvěcování stromečku, náměstí bylo plné, takže je to opravdu špatná organizace.

Někdo by měl i řešení:

Přesně tak. Má se zajistit každodenní program. Třeba ve všední dny od 16.00 do 19.00 hodin a o víkendech od 14.00 do 19.00. Mohou tam zpívat školní sbory atd.

Nebo:

Proč jsou některé obchody otevřeny pouze do 17 hodin???? Protože na náměstí skoro nikdo není a po 17 hodině už vůbec nikdo!!! Měl by se už někdo konečně nad tím zamyslet. Ale radní mají místečko jisté a obchodníci, ať si dělají co chtějí. V jiných městech to jde, ale tady ne!!!

Debata se posléze zvrhla v politickou při v níž bylo vedení našeho města obviněno ze všeho možného, i z toho, za co nemůže. Třeba z nové podoby někdejšího Prioru, v tom je opravdu nevině, lidé si často neuvědomují, že město nemá pravomoc zasahovat do soukromého podnikání. Tady se majitel objektu prostě rozhodl a nikdo z města nemá páku na to, aby mu zabránil ve zhodnocení majetku. Já bych osobně taky Prior raději zbourala, takže teď doufám, že všichni zkrachují, protože tam nikdo nebude chodit nakupovat, neboť na to lidi nebudou mít peníze... I když i to je diskutabilní...

Ale vraťme se k trhům. Čelem se k tomu postavil pouze zastupitel a radní Pavel Smetana (nevím o tom, že by se na FB vyskytovali i jiní zastupitelé), který nabídl svůj čas k projednání připomínek. Já mohu jen připomenout, že podobně nespokojené reakce na průběh vánočních trhů tu byl už loni, předloni...

Máme organizace, které jsou štědře dotovány z městského rozpočtu. Pak máme orgtanizace, které dostávají příspěvky na svou činnost od města. Ještě nikoho z placených úředníků nenapadlo říct – ano, dáme vám peníze, ale vy za to uděláte to či ono. Třeba program na vánočních trzích. Není čas s něčím podobným začít?

Olga Katolická

Komentáře

Nechápu proc jsou akce pro deti v Duze? Chápu,ze se ji radní snaží udržet při životě.ale opravdu by nevyšla levněji Jeziskova dílna n namesti? A kulturní program ve stylu zestoveho kvarteta uz po těch letech opravdu nikoho nenadchne. Pokud chcete prožít vanocni atmosféru, dejte přednost Olomouci. Zde vse plánuji lide,kteří postrádají schopnosti. Inovaci.nove nápady to Prostejovu zoufale chybí.

Když nemáme prachy na No Name, určitě by se zaplatily domácí kapely, jako jsou Kontakti, Náhoda atd. které vždycky publikum měly a mají. Tady nejde o statisícové částky ani o celodenní a každodenní program na 3 neděle...ale aspoň o víkendech by tam mělo být něco, co lidi přitáhne. A Ježíškova dílna, která je v Olomouci na náměstí, taky nemá chybu, je tam pořád plno, děcka to baví, stejně jako kasička na přání. Pro Prostějov ovšem obr problém...jako vše.

Už jsem to tu psala několikrát. Opravdu by to chtělo aspoň minimální doprovodný program. Jinak tam  obyvatelstvo nic nenaláká. Byla jsem ve čtvrtek na vánočních trzích v Olomouci, to se nedá srovnat. Ta přátelská atmosféra. Známí se pozdraví zastaví se spolu, popřejí si krásné vánoce a i neznámí lidé se na sebe usmějí a v tom shonu se aspoň na trzích na sebe nemračí. Proč to nejde u nás. Opravdu nemohou naši radní změnit  své myšlení radních a věnovat na organizaci vánočních trhů trošku více peněz a času i přemýšlení?

Poslat nový komentář