Milovníkům dopisů zvoní hrana, pošty ruší schránky

Milovníkům dopisů zvoní hrana, pošty ruší schránky
ilustrační foto
Další fotky: 
Milovníkům dopisů zvoní hrana, pošty ruší schránky

Poštovní schránka na rohu ulice... Báseň Jiřího Wolkera bude zřejmě za pár let jediné, co po dopisních schránkách zbude. Z měst a obcí totiž nenávratně mizí. Důvod? Prostě komunikujeme jinak.

Za posledních pět let ubyla v Česku více než tisícovka poštovních schránek, od začátku roku jich je o 168 méně. „Poštovní schránky se ruší, když je nevyužívá veřejnost, případně jejich odstranění žádá vlastník objektu nebo pozemku," vysvětlila mluvčí České pošty Marta Selicharová.

Největším protivníkem tradiční komunikace je technika. Lidí dnes využívají internet, mobilní telefony. Dopisy či pohledy posílá dnes už jen málokdo. „Dopis jsem nenapsala snad deset let. I s úřady se dnes dá komunikovat emailem, takže to prostě nepotřebuji,“ sdělila PvNovinkám třicetiletá Dana. Osmdesátiletý pan Bedřich si zase nedovede představit, že by třeba vánoční pohlednice neposílal. „Mám sice mobil, ale posílat sms mi připadá trapné. Pohled přece potěší každého,“ vysvětlil s tím, že dopisy píše dost pravidelně. „Mám poslední přímou sestřenici v Klatovech. Občas si sice telefonujeme, ale nikdy si nevzpomeneme na všechno, co si chceme sdělit. Jak se mají děti, vnuci, pravnuci, známí,“ dodal.

Jiří Wolker se ale může radovat. Tedy zatím. Podle vyhlášky Českého telekomunikačního úřadu musí být v obcích do 10 tisíc nejméně jedna schránka na tisíc obyvatel. Ve větších městech nesmí být ke schránce z žádného místa kromě okrajových částí s podstatně menší hustotou zástavby dál, než kilometr.

První poštovní schránka byla instalována před 360 lety v Paříži, v Čechách se objevila až v roce 1817. (ber)

 

Poslat nový komentář