Taky vám kamínek poškodil čelní sklo?

Taky vám kamínek poškodil čelní sklo?
ilustrační foto
Další fotky: 
Taky vám kamínek poškodil čelní sklo?

Včelí křídla, kravské oko, hvězdice, tříšť. Tak odborníci rozdělují poškozená čelní skla automobilů. V zimních měsících jich přibývá, ne vždy je třeba sklo měnit.

Poškození čelního skla patří k událostem, které se vozidlům na českých silnicích rozhodně nevyhýbají. Jen na Českou pojišťovnu se kvůli nim denně obrací zhruba 200 motoristů. „U osobních aut stojí výměna v průměru 8 500 korun, u nákladních automobilů či autobusů ale může přijít i na víc než 100 tisíc korun.

Ne každé poškozené čelní sklo je ale nutné vyměnit. „Vždy záleží na tom, o jaké poškození se jedná. Motoristé pak mají možnost zvolit kromě výměny skla také jeho scelení,“ vysvětluje Petr Klas z České pojišťovny.

Aby bylo možné poškození scelit, musí být prasklina mimo zorné pole řidiče, nesmí zasahovat do okrajů skla a její velikost by neměla překročit 8 - 10 centimetrů. Výhodu scelení představuje zejména vyhnutí se jakémukoli vyřezávání skla z karoserie automobilu a porušení těsnění z výroby či peripetiím s výměnou dálniční známky. Proces zabere obvykle 60 minut. „Výhodou jednoznačně je, že specializované firmy jsou schopny výměnu provést ještě ten den, co se nehoda přihodí,“ dodal Klas. (red)

Poslat nový komentář