Město uvažuje o expozici uměleckých děl

Město uvažuje o expozici uměleckých děl
ilustrační foto
Další fotky: 
Město uvažuje o expozici uměleckých děl

Už deset let investuje město Prostějov do nákupu uměleckých děl. Pravidelně za ně utratí kolem půl milionu korun. Nyní magistrát uvažuje o výstavě. Problémem jsou ale prostory.

„Naše sbírka obsahuje pouze díla autorů, kteří mají vztah k Prostějovu, narodili se zde, tvořili. V podstatě je to základ galerie města,“ uvedl primátor Miroslav Pišťák, který je jedním z členů komise, jež díla doporučuje k nákupu. Navíc podle jeho slov v mnoha případech díla autorů nejsou zastoupena ani ve sbírkách Muzea Prostějovska.

Magistrát by rád zakoupená díla prezentoval, v současné době je ale není kde vystavit. „Uvažujeme o výstavě, kterou bychom uskutečnili v polovině roku 2014 zřejmě v prostorách zámku. Není tam ale místo na všechny a rozhodně tam není místo na stálou expozici,“ konstatoval primátor. Město by podle jeho slov ve spolupráci s již zmíněným Muzeem Prostějovska vytvořilo městskou galerii, v úvahu to ale připadá pravděpodobně až v roce 2015. I tak by se ale v galerii obrazy musely obměňovat.

O umělecké skvosty je zatím dobře postaráno. „Všechny obrazy jsou řádně zakonzervovány a rozhodně se jim nemůže nic stát. Svědčí o tom vypracované posudky,“ dodal Pišťák. (ber)

Poslat nový komentář