Ztratil se vám pes, kočka nebo papoušek? Pomůže psí detektiv

Ztratil se vám pes, kočka nebo papoušek? Pomůže psí detektiv
ilustrační foto
Další fotky: 
Ztratil se vám pes, kočka nebo papoušek? Pomůže psí detektiv

 

V listopadu spustil provoz portál www.psidetektiv.cz, první národní pátrací systém po ztracených zvířatech. Projekt se připravoval od začátku roku 2013 a je první svého druhu v Evropě.

Portál má za sebou měsíc provozu a jeho jednatelka Klára Carbová potvrzuje padesátiprocentní úspěšnost.  „Používáme pátrací SMS a pátrací e-mailing v rámci tzv. aktivního pátrání. Podobné systémy fungují v zámoří už více než 10 let a jejich provozovatelé uvádějí úspěšnost v pátrání až 85 procent," dodala Carbová. Zápis do databáze a rozeslání partnerským organizacím nabízí psí detektiv zdarma, cílené oslovení lidí pomocí SMS a e-mailingu je placenou službou.

SMS a e-mailing

Pátrací SMS zprávy rozesílá pro Psího detektiva společnost O2, každá pátrací SMS obsahuje základní údaje o ztraceném zvířeti, kontakt a fotografii. Okolnosti rozhodnou, jak velký počet SMS je potřeba rozeslat. Během několika desítek minut se tak o ztrátě zvířete dozví velké množství lidí v okresech, kde je výskyt zvířete pravděpodobný. Není totiž výjimkou, že pes dokáže v průběhu 24 hodin uběhnout i 40 kilometrů.

Pátrací e-mailing vychází z celorepublikové databáze kontaktů na všechny důležité organizace, kterých je v databázi na 10 tisíc. Jsou to mimo jiné útulky, veterináře, zájmové kluby a spolky, myslivce, lesníky, chovné stanice, městské policie, silničáře, zverimexy a petshopy.

Staň se detektivem

Psí detektiv má vedle dvou základních pátracích pilířů k dispozici i detektiva v terénu a pátrací letadlo. Detektivem se přitom může stát každý z nás, stačí se zaregistrovat do programu a pomáhat pátrat přes internet. E-mailem budete pravidelně informováni o všech ztracených zvířatech ve vašem kraji, ale také o nových příbězích nalezených psů a o dalších novinkách Psího detektiva. Pátrat pomůžete tak, že budete informace o ztracených zvířatech sdílet emailem a přes sociální sociální sítě. „Pokud bude ve Vašem okolí probíhat rozsáhlejší pátrací akce a  budeme potřebovat dobrovolníky, budeme Vás kontaktovat,“ dodala Carbová. 

Hledají se

V systému je v současné době zaregistrováno i několik psů, kteří by se mohli pohybovat i na Prostějovsku. Mimo jiné je to devítiletá fena bavorského barváře Karla, která se ztratila během procházky mezi Uhřičicemi a Kojetínem (okres Přerov). Na sobě má tmavě hnědý barvářský myslivecký obojek, v uchu tetování 8123. Hárá se. K cizím lidem je nedůvěřivá.

Dalším hledaným je Argy, tříletý pes plemena štýrský brakýř.  Ztratil se 30. listopadu na honu v okolí Jaromeřic, Jevíčka, Úsobrna a Horního Štěpánova. (ber)

Poslat nový komentář