Lidé z Olomoucka jsou třetí v počtu dní na nemocenské

Lidé z Olomoucka jsou třetí v počtu dní na nemocenské
ilustrační foto

Obyvatelé Olomouckého kraje jsou podle statistik České správy sociálního zabezpečení jedni z nejvíce nemocných. Vloni průměrně marodili 53 dnů a v rámci republiky jsou tak na třetím místě. Většinu marodů trápilo onemocnění dýchacích cest.

„Nemoci dýchací soustavy zůstávají nejčastější příčinou vzniku dočasné pracovní neschopnosti, ale zároveň mají nejkratší průběh, průměrně 16,21 dne,“ uvedla tisková mluvčí Správy sociálního zabezpečení Jana Buraňová, podle které dalším nejčastějším onemocněním jsou kloubní potíže či onemocnění zad. Na neschopence do loňského září skončilo v Olomouckém kraji celkem 49 830 pacientů, kteří promarodili 2 657 680 dní.

Na nemocenskou se lidé přitom odhodlávají jít stále méně. Hodně k tomu napomáhá i současná ekonomická situace a strach o zaměstnání. „Dva roky jsem byla bez práce. Teď jsem konečně třetí měsíc zaměstnaná, začala mě ale strašlivě bolet záda. Podle doktorky mám posunutou ploténku. Marodit ale nejdu, každý den docházím na obstřiky. Nemůžu si dovolit, aby mi neprodloužili smlouvu,“ sdělila PvNovinkám dvaapadesátiletá Eva. Její slova potvrzuje i obvodní lékařka Eva Kopečná: „Stále častěji se setkávám s prosbami typu - napište mi nějaké prášky, marodit nechci. Mnohdy je to vyložený hazard, nemohu s tím často ale vůbec nic dělat.“

V Olomouckém kraji bylo ve stejnou dobu provedeno ČSSZ 8 393 kontrol. Celkem 193 nemocných přitom kontroloři nezastihli doma. „Mohou přijít o nemocenskou a hlášení dostane i zaměstnavatel,“ upozornila Jana Buraňová. (ber)

 

Poslat nový komentář