Mrzne a v azylovém domě i noclehárně je plno

Mrzne a v azylovém domě i noclehárně je plno
ilustrační foto

Azylové centrum Prostějov má plno Mrazivé teploty zahnaly do tepla mnoho z těch, kdo dávají přednost životu pod širým nebem.

„V současné době jsme plně obsazeni. V azylovém domě je ubytováno 28 mužů a šest žen, noclehárnu denně využívá 15 mužů a čtyři ženy,“ sdělil PvNovinkám jednatel centra Jan Kalla.

Podle jeho slov stojí pobyt v azylovém domě 2 700 korun pro jednu osobu na měsíc. „V noclehárně je první noc zdarma, každá další stojí 65 korun v jednolůžkovém a 55 korun ve více lůžkovém pokoji,“ dodal Kalla. Noclehárna je otevřena až do konce března od 17 do 8 hodin.

Lidé bez domova zde mohou ale využívat i služeb nízkoprahového centra, které je otevřeno po celý den. Mají možnost se zde umýt, vyprat a usušit prádlo. „Klienti dostanou polévku, kávu, čaj, konzervovanou stravu. Vše je bezplatné,“ konstatoval Jan Kalla. Kapacita nízkoprahového denního centra je 15 míst pro muže a šest míst pro ženy.

Podmínkou pro vstup do Azylového centra je mimo jiné střízlivost případných klientů. A to je kámen úrazu. „Bez litru vína prostě neusnu. A stejně se tam necítím, nechce se mi nikoho poslouchat, co musím a nesmím. Mám tady matrace, deky a psa, určitě nezmrznu,“ podělil se o vlastní názor 36letý Zdeněk, který již několik let „bivakuje“ u starého skladiště na hlavním vlakovém nádraží. (ber)

Foto archiv PvNovinky

 

Komentáře

Prosím, moc prosím. Tento článek doplňte o fotografie přeplněných azylových domů a zašlete do Bruselu, který nás napadá, že jsou naší Romové utlačováni. Ani jeden v azylovém domě, jako bezdomovec není. Jsou v teple v bytech a nebo vyhřátých autech. 

Poslat nový komentář