Hlídají nás dvě stovky policistů. A přibudou další

Hlídají nás dvě stovky policistů. A přibudou další
ilustrační foto

Celkem 148 obcí, 110 tisíc obyvatel, 204 policistů. To jsou čísla policejní statistiky. Muži zákona se mají co otáčet, v loňském roce řešili přes dva tisíce trestných činů.

„V loňském roce bylo řešeno 2 320 trestných činů, objasněno bylo 1 180, což je zhruba 51 procent,“ uvedl vedoucí územního odboru Prostějov Pavel Novák. Podle jeho slov došlo na území regionu ke dvěma stovkám násilných trestných činů, objasněno jich bylo 79,5 procenta, což je nejvíc v Olomouckém kraji.

Policisté se potýkali s třiceti loupežnými přepadeními, objasnili jich jedenáct. Řešili i dva případy vraždy, které byly oba objasněny. Konkrétně se jednalo o případy pokusů vražd v Konici a Přemyslovicích.

Řešili rovněž 42 případů nebezpečného vyhrožování, i ty byly objasněny. „Zaznamenali jsme 39 skutků úmyslného ublížení na zdraví, objasnili jich 35. Násilná kriminalita zahrnuje též trestné činy vydírání, kterých bylo v roce 2013 evidováno 15 a objasněno deset,“ dodal Novák.

Podle jeho slov slouží v okrese Prostějov 204 policistů, kterým pomáhá 12 civilistů. „Na okrscích máme 122 mužů, na dopravním inspektorátu 22 a ještě 48 kriminalistů. Po čtyřech letech k nám přibylo osm nových policistů, kteří půjdou po ukončení studia na dopravní inspektorát a na okrsky. V průběhu roku nastoupí ještě další dva noví policisté,“ konstatoval Pavel Novák. (ber)

Poslat nový komentář