Stáhněte žalobu, dostanete peníze, vzkázali Držovicím zastupitelé

Stáhněte žalobu, dostanete peníze, vzkázali Držovicím zastupitelé
ilustrační foto

Dlouholetý spor o majetkové vyrovnání mezi Držovicemi a Prostějovem se snad chýlí ke konci. Pokud Držovice stáhnou žalobu, která leží na soudu, město jim na účet připíše 2,9 milionu. Zastupitelé částku považují za projev dobré vůle a za snahu o nápravu sousedských vztahů.

Úterní zastupitelstvo schválilo postup navržený primátorem Miroslavem Pišťákem. „Dodržíme rozhodnutí z června 2011 a Držovicím zaplatíme 2,9 milionu korun. Jakmile budeme mít pravomocné rozhodnutí o ukončení sporu, můžeme peníze poslat," uvedl primátor.

U sousedů ale bude o této variantě rovněž rozhodovat zastupitelstvo. „Spor u Krajského soudu v Brně je pozastaven od března minulého roku. Jakmile obdržím písemné vyjádření prostějovského magistrátu, musí ho odsouhlasit zastupitelé," konstatovala starostka Držovic Blanka Kolečkářová.

Město vede spor se sousedními Držovicemi od roku 2006, kdy se obec od Prostějova odtrhla. V té době město předalo Držovicím podle instrukcí Krajského úřadu Olomouc majetek v hodnotě zhruba 80 milionů korun. Protože oddělení schválili tehdejší zákonodárci uprostřed roku, došlo následně k tahanicím o finanční vyrovnání, mimo jiné i za např. úroky či výnosy za zmíněného půl roku. Držovice původně požadovaly téměř 10 milionů, následně svůj požadavek snížily. V polovině roku 2011 prostějovští zastupitelé jako projev dobré vůle nabídli vyrovnání ve výši 2,9 milionu.

(ber, ok)

Poslat nový komentář