Dávejte si dnes pozor na srdíčko!

Dávejte si dnes pozor na srdíčko!
ilustrační foto

V pondělí po zavedení letního času nám prý nejvíc hrozí srdeční infarkt! Alespoň podle servru Novinky.cz vyplývá z průzkumů, že nejvíc infarktů je opravdu v pondělí, ale první den po změně času na letní se počet srdečních příhod zvyšuje až o 25 procent! Zmíněný server uvádí, že tyto výsledky zveřejnili ve své studii američtí vědci.

"Nepotřebuji na to americké vědce, vidím to na sobě. Už v době, kdy jsem byla o hodně mladší, mi přechod na letní a zpět na evropský čas s organismem pěkně zamával. Čím jsem starší, tím hůře změnu času vnímám," uvedla pro PvNovinky Věra Bilínská. Její kamarádka Marie, rovněž důchodkyně, jí přizvukovala. "Neznám nikoho, kdo by ve změně času dnes spatřoval nějaký smysl. Vím, že už se snad i nějaké petice psaly, kdo ví, jak to s nimi dopadlo. Já jsem pro zrušení všemi deseti," řekla paní Marie.

Změny času ze středoevropského na středoevropský letní a zpět se v Československu a Česku nárazově vyskytovaly již od 30. let minulého století, pravidelně se ale čas posouvá až od roku 1979. Tehdy platil od poslední neděle v březnu do poslední neděle v září, od roku 1996 je letní čas v souladu s praxí v ostatních zemích EU o měsíc delší. Zavedení letního času bývalo dříve zdůvodňováno energetickými úsporami, podle energetiků tomu tak ale není. Navíc je dnes energetická situace zcela jiná, než před dvaceti či třiceti lety...

Přechod na letní čas a zpět má řadu kritiků, někteří tvrdí, že změny škodí lidskému organismu. Dokonce i lékaři a psychologové se shodují na tom, že na změnu času si lidé zvykají asi týden. Horší je to na jaře. Loni začali odpůrci změn času sbírat podpisy pro petici, která má změnám zabránit. Petice má formu evropské občanské iniciativy, aby se jí zabývala Evropská komise, musí organizátoři sehnat aspoň milion podpisů. (ok)

 

 

Poslat nový komentář