Povodí Moravy si pochvaluje novou akci

Povodí Moravy si pochvaluje novou akci
ilustrační foto

Premiérový ročník akce zaměřené na úklid odpadu v okolí řek a potoků s názvem „My pro vodu - voda pro nás,“ kterou letos poprvé uspořádalo Povodí Moravy, byl velmi úspěšný.

Do čištění břehů se zapojilo téměř 1 300 dobrovolníků z řad ochránců přírody, rybářů, studentů nebo dobrovolných hasičů. Ti ve spolupráci se zaměstnanci Povodí Moravy posbírali více než 24 tun odpadků a vyčistili břehy řek v celkové délce 211 kilometrů.

Několik týdnů trvající akce, kterou 27. března zahájil management Povodí Moravy čištěním řeky Hloučely u Prostějova, se setkala s velkým ohlasem především na Zlínsku, Přerovsku, Brněnsku a Olomoucku. Zde se do čištění břehů zapojilo nejvíce dobrovolníků.

Odpad tvořily hlavně PET lahve, plastové obaly, sklo a staré pneumatiky, ale dobrovolníci narazili i na staré kočárky, zbytky kabelů, staré oblečení, koberce, hadry, různé části elektrospotřebičů, umakartové obložení, části laminátového kajaku, dopravní značku a také na jeden velký červený gauč. Bohužel bylo nalezeno také pět injekčních stříkaček včetně jehel.

„Je třeba zdůraznit, že některé organizace, které se letos do akce zapojily, uklízely břehy z vlastní iniciativy už v minulých letech,“ uvedla mluvčí Povodí Gabriela Tomíčková.

Povodí Moravy podpořilo akci také materiálně. Všem účastníkům rozdalo pracovní pomůcky, zajistilo občerstvení a postaralo se o odvoz sesbíraného odpadu. Celkové náklady podnik vyčíslil přibližně na 200 tisíc korun. (red)

Foto PMO

 

Poslat nový komentář