Vedeme, průměrný Čech ročně vypije 144 litry piva

Vedeme, průměrný Čech ročně vypije 144 litry piva
ilustrační foto

Průměrný Čech loni vypil 144 litry piva. I když v Evropě ve spotřebě tohoto nápoje stále jasně vedeme, rekordní čísla z let předešlých jsou už minulostí. Ještě v roce 2003 totiž na každého Čecha vycházelo 160 litrů. Většina lidí si totiž už zlatý mok raději koupí v obchodě a vypije doma.

Spotřeba piva v Česku na hlavu mírně spadla, meziročně o dva litry. V Evropském měřítku to ale na vítězství s velkým náskokem stále stačí.

Fenoménem se v současnosti stává tzv. Homebrewing, neboli vaření vlastního piva. Věnuje se mu i Honza S. Pětačtyřicetiletý Prostějovan už uvařil desítky typů piva. „Začínal jsem recepty z internetu, dneska už mám svoje vlastní, osvědčené. Vařím hlavně černou osmnáctku, kterou vyžadují i moji kamarádi,“ sdělil PvNovinkám sládek - amatér. Podle jeho slov jsou všechny suroviny lehce dostupné. „Slad, chmel i kvasnice kupuji přes internet, vodu vozím ze studny na chalupě, protože má vynikající chuť. Pak stačí už jen nádoba na kvašení, dva hrnce a sporák,“ dodal Honza. Ve velkovýrobě ho brzdí daňové zákony, v každé domácnosti je totiž možné uvařit maximálně 200 litrů piva ročně. (ber)

Poslat nový komentář