FN Olomouc má nové centrum pro roztroušenou sklerózu

FN Olomouc má nové centrum pro roztroušenou sklerózu
ilustrační foto

Pacienti s roztroušenou sklerózou a dalšími onemocněními centrální nervové soustavy se ve Fakultní nemocnici Olomouc dočkali pozitivní změny. Díky úpravám jsou všechna pracoviště centra na jednom místě, což je pro pacienty, kteří mají většinou i problémy s hybností, velká pomoc.

Nové prostory jsou nyní dobře dostupné díky bezbariérovému přístupu. "Pacienti mají na stejném podlaží k dispozici čtyři nově upravené vyšetřovny, elektrofyziologickou a likvorovou laboratoř pro diagnostiku, probíhá zde i vyhodnocování snímků z magnetické rezonance. Tedy všechny základní vyšetřovací metody prakticky na jednom místě,“ uvedl přednosta Neurologické kliniky FN Olomouc Petr Kaňovský. Centrum je propojeno se sousední budovou Hemato-onkologické kliniky a pacienti tak mohou využít nájezdovou rampu a dva výtahy. Bezbariérově je upraveno také nově zrekonstruované sociální zařízení centra.

Olomoucké pracoviště je vedle pražské Všeobecné fakultní nemocnice jedním ze dvou předních center v České republice, která umožňují časnou diagnostiku a terapii roztroušené sklerózy. Léčba zahrnuje moderní terapeutické postupy včetně biologické léčby, která je velmi nákladná, ale u mladých nemocných oddaluje invaliditu a umožňuje jim zapojit se do běžného života. (red)

 

Poslat nový komentář