Vláda počítá s růstem minimální mzdy od ledna

Vláda počítá s růstem minimální mzdy od ledna
ilustrační foto

Odbory požadují růst minimální mzdy od ledna alespoň o pětistovku na 9 000 korun. Vláda přitom s růstem počítá. Chce ale, aby se na tom shodli nejprve odbory i zaměstnavatelé.

V oblasti podpory zaměstnanosti a konkurenceschopnosti předložilo ministerstvo průmyslu a obchodu deset opatření, která by měla v Česku zlepšit podnikatelské prostředí a zjednodušit administrativu. Jejich součástí jsou i investice do infrastruktury, rozvoj stavebnictví nebo podpora vědy a výzkumu. Vláda se pak chce zaměřit především na pomoc lidem, kteří jsou na trhu práce nejvíce ohrožení. Jde hlavně o mladé lidi do 30 let, lidi v předdůchodovém věku nebo se zdravotním handicapem. Firmy by podle návrhů měly dostávat příspěvky na mzdy nezaměstnaných z těchto skupin. Získat by je měli i zaměstnavatelé, kteří přijmou lidi, jimž propuštění hrozí. Jde například o horníky v zavíraných dolech. Příspěvky na mzdy by měly jít i do státních firem, které dají práci osobám s nízkou kvalifikací.

Minimální mzda se zvedla naposledy loni v srpnu, a to o 500 korun na 8 500 Kč.. Předtím vzrostla v roce 2007. O minimální mzdě bude vláda rozhodovat v létě. (red)

 

Poslat nový komentář