Maminky radujte se, děti budou levnější

Maminky radujte se, děti budou levnější
ilustrační foto

Tedy, alespoň jejich stravování. Levnější ale nebudou pleny, se kterými se také počítalo. Vláda pro ně nemá u Evropské unie sjednanou výjimku, takže jejich zdanění snížit nemohla. Od ledna 2015 by ale mimo nenahraditelné kojenecké výživy měly být levnější i knihy a léky. Vláda totiž ve středu schválila novou nižší sazbu DPH.

„Snížením DPH na léky, knihy a dětskou stravu pomáhá vláda rodinám s dětmi i seniorům,“ uvedl premiér Bohuslav Sobotka s tím, že snížení sazby u knih podpoří oblast vzdělávání a školství.

„Je to potěšující zpráva, zejména pro nás, důchodce. Za léky každý měsíc platím dost velké částky a koupit si knihu považuji za luxus. Tak snad bude mít zákon opravdu dopad i na snížení cen, které by mělo činit 4 procenta,“ sdělil PvNovinkám bývalý účetní, osmdesátiletý pan Bedřich. Stejně potěšena je i dvaadvacetiletá Kateřina, maminka půlročního Románka. „Je to dobrý krok, konečně se páni na hoře rozhoupali a začali dělat něco pro to, aby dětí neubývalo. Jen škoda těch plen, to je celkem zásadní položka,“ posteskla si.

Zákon o DPH dále předpokládá zachování základní 21procentní sazby a snížené 15procentní sazby a zároveň ruší zavedení jednotné sazby DPH. (ber)

Poslat nový komentář