Čtyři Češi zahynuli při sebevražedném útoku v Afghánistánu

Čtyři Češi zahynuli při sebevražedném útoku v Afghánistánu
ilustrační foto

Sebevražedný útočník z radikálního islamistického hnutí Tálibán zabil v úterý ráno šestnáct lidí, a to včetně čtyř českých vojáků. K útoku došlo nedaleko letecké základny Bagrám, která leží v provincii Parván na severu Afghánistánu. Působí zde i vojáci z prostějovské 601.skupiny speciálních sil.

K útoku došlo kolem 5:15 středoevropského letního času. Patrola složená z několika vozidel v té době prováděla rutinní činnost v okolí základny. Sebevrah z hnutí Tálibán se odpálil, když kolem vojáků projížděl na jízdním kole. Exploze si podle dostupných zpráv vyžádala celkem 16 mrtvých - deset civilistů, čtyři vojáky a dva afghánské policisty.

"Následkem výbuchu utrpěli čtyři čeští vojáci rotmistr D. B. (1986), četař I. K. (1980), desátník J. Š. (1975), desátník L. L. (1981) smrtelná zranění. Další voják - rotmistr J. L. (1975) - byl těžce zraněn a po poskytnutí první pomoci transportován do americké vojenské nemocnice na základně Bagrám," uvedl generální štáb Armády ČR s tím, že rodiny vojáků jsou v této chvíli vyrozumívány.

Jde o největší jednorázovou ztrátu české armády v mírových misích. Počet mrtvých českých vojáků v Afghánistánu tak po úterním atentátu vzrostl na devět. Zraněno doposud bylo šestadvacet lidí. (ber)

Foto archiv 601. skss

Poslat nový komentář