Nejdražší pacient v kraji stojí osm a půl milionu

Nejdražší pacient v kraji stojí osm a půl milionu
ilustrační foto

Nejnákladnější léčba jediného pacienta v Olomouckém kraji stojí bezmála osm a půl milionu korun. Je jím dvouleté dítě se závažným plicním onemocněním. I druhý nejdražší pacient v regionu je dvouleté dítě s hemofilií, jehož léčení přišlo na sedm milionů korun.

Pacientů, jejichž léčba je extrémně drahá, evidují zdravotní pojišťovny v Olomouckém kraji několik desítek. Obě nejnákladnější platí Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP). U obou dvouletých pacientů stojí péče podle tabulek ročně v součtu více než 15 milionů. „Léčba prvního dítěte stála přibližně 8,4 milionu, na péči o druhé dítě bylo vynaloženo téměř 6,8 milionu,“ uvedla mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Všeobecná zdravotní pojišťovna loni nejvíc zaplatila za muže z Olomouce, jehož roční léčba stojí jen něco málo pod pět milionů korun. „Na deset nejdražších pacientů v rámci tohoto kraje pak VZP vynakládá přes 38 milionů korun ročně,“ vypočítává mluvčí pojišťovny Oldřich Tichý. Kolem čtyř milionů ročně se pohybují také částky dalších tří pacientů pojištěných u VZP – dvou žen z Přerova a jednoho muže ze Šumperka.

Podle pojišťoven patří k vůbec nejnákladnějším chorobám právě hemofilie, následují metabolické poruchy, leukemie či plicní arteriální hypertenze. Nejdražší je transplantace kostní dřeně. (red)

Poslat nový komentář