Porodné na druhé dítě bude 10 tisíc korun

Porodné na druhé dítě bude 10 tisíc korun
ilustrační foto

Od příštího roku dosáhne na porodné více rodin a stát ho bude vyplácet i za druhé dítě. Změnu podpořili v prvním čtení poslanci. Nikdo z poslanců nenavrhl zamítnutí návrhu a nyní ho budou posuzovat parlamentní výbory. Definitivně schvalovat ho budou v září.

Porodné na první dítě zůstane 13 000 korun. Vláda navrhla, aby se od příštího roku rozšířil i počet rodin, které dosáhnou na porodné. Koeficient, od něhož se nárok odvíjí, se zvýší z 2,4násobku na 2,7násobek životního minima. Dosud na něj tedy dosáhli rodiče s měsíčním příjmem do 18 504 korun, nově bude hranice příjmu 20 817 korun.

Do konce roku 2010 se porodné v Česku vyplácelo na narozené dítě. Od roku 2011 se pravidla kvůli škrtům v rozpočtu zpřísnila. Porodné se začalo dávat jen na první dítě rodině, jejíž příjem nepřesahuje 2,4násobek životního minima. (red)

Komentáře

Kdybyste radši schválili porodné na první dítě pro všechny tak uděláte líp.Protože těm co na to nedosáhnou je úplně jedno jestli schválíte a kolik schválíte na každé další dítě.Uvědomte si,že pro každou maminku je první miminko velký výdaj a musí si na nêj všechno pořídit,na to druhé dítě už většinou ty věcičky má po prvním a nemusí toho už tolik kupovat.A navíc jsou potrestaní rodiče co pracují a musí škudlit z výplaty na kočárek a postýlku,hygienu a všechno a pak aby jim zbylo a postupně nakupovali pleny celé těhotenství do zásoby a rodiče sociálně slabí si dostanou 13000,- a jdou si koupit pampersky a drahou autosedačku......fakt nefér,hlavně pro ty rodiny kterým ta kritéria unikají třeba kvůli tisícovce měsíčně kterou vydělají navíc a v podstatě jsou o těch jednorázových 13000,-ochuzeni.Prostě dejte to všem na první dítě bez ohledu na to kolik kdo má peněz,vždyť je to bráno i jako bolestné a úcta k ženě za porod panebože a na to druhé dítě už do zàkladu výbavu maminka má.

Takze poctive pracujici lid ma opet jedno velke h

Poslat nový komentář