Radnice nesmějí sledovat kulatiny seniorů ani nové občánky

Radnice nesmějí sledovat kulatiny seniorů ani nové občánky
ilustrační foto

Mnozí rodiče rádi vzpomínají na vítání občánků a důchodci na to, jak jim starosta přišel poblahopřát ke kulatým narozeninám. Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů ale matriky na městských úřadech jména jubilantů a novorozenců nesmí poskytnout někomu dalšímu. Bude to konec podobných akcí? V Prostějově ne, magistrát se s tím popasoval už dávno.

Mluvčí Úřadu pro ochranu osobních údajů Hana Štěpánková idnes.cz řekla, že čerpat informace z matriky neumožňuje zákon o obcích. Nabízí obcím řešení, aby nechávaly rodiče při zápisu na matrice podepisovat letáček, zda souhlasí s tím, aby byli pozváni na vítání občánků.

"Je to jednoduchá procedura. Obec splní zákon a nechává na vůli občanů, jestli o nabídku stojí," řekla Štěpánková.

Měst a obcí, které podle výkladu zmíněného úřadu porušují zákon, jsou stovky.

Prostějov mezi ně ale nepatří. "Naše matrika má vždy písemný souhlas jak jubilanta, tak rodičů dítěte," sdělila redakci mluvčí magistrátu Jana Gáborová. Podle jejích slov je to na prostějovské radnici běžná praxe už řadu let. O vítání tedy rozhodně nepřijdeme.

"Chápu rodiče, kteří se vítání z nejrůznějších důvodů nechtějí zúčastnit, stejně jako chápu, že někdo nechce mít v bytě gratulanty z radnice. Svobodná volba je dobrá," vyjádřila svůj názor Alena Ž. (ber)

Poslat nový komentář