Červencové požáry si vyžádaly devět lidských životů

Červencové požáry si vyžádaly devět lidských životů
ilustrační foto

Letní měsíce patří z pohledu hasičů k velmi rizikovým, co se týče požárů. Plameny ničí úrodu, domy, lesy i dopravní prostředky. Během prvního měsíce prázdnin vyjížděli hasiči celkem k 1 730 požárům. Vyžádaly si devět životů, 100 osob se při nich zranilo. Hasiči v souvislosti s požáry také museli 1 480 lidí evakuovat a 975 bezprostředně zachránit. Škoda způsobená požáry se v červenci vyšplhala na 126 913 000 Kč. Celkem pět obětí si vyžádaly požáry v domech a bytech a čtyři lidé zemřeli následkem požáru při dopravních nehodách. Nejčastěji vyjížděli hasiči k požárům v přírodním prostředí, těch bylo 971.

Velké množství požárů souvisí také se sklizní obilí. Nehoří pak jen úroda, ale i zemědělské stroje. Častou příčinou těchto požárů je technická závada na zemědělské technice (traktory, kombajny, automobily), nebo nedbalost (chytne např. sláma od rozžhaveného výfuku). Hasiči se setkávají i s požáry, které způsobí kámen nebo jiný cizí předmět, jenž se dostane do techniky a vzniklé jiskry zapálí zralou úrodu. Také obilný prach dokáže vytvořit se vzduchem velmi výbušnou a snadno zapálitelnou směs.

Největší požáry v období od 1. do 31. července zasáhly i náš kraj. V Lipníku nad Bečvou vzplál ze zatím nezjištěných příčin rodinný dům s prodejnou barev a laků. Zraněny při něm byly dvě osoby a evakuovány rovněž dvě osoby. Škoda se vyšplhala na 5 milionů korun. V Jezernici v okrese Přerov zachvátil oheň koncem měsíce rodinný domek. V požářišti bylo nalezeno tělo čtyřiaosmdesátileté majitelky. Oheň způsobil škodu 400 tisíc korun, příčina se vyšetřuje.

„Lidé by proto měli dbát zvýšené opatrnosti při manipulaci s otevřeným ohněm ve volné přírodě a dodržovat všechna bezpečnostní pravidla. Na paměti by měli mít i to, že povinnost počínat si tak, aby nevznikl požár, jim vyplývá ze zákona o požární ochraně a při nedodržení pravidel bezpečnosti požární ochrany jim hrozí pokuta až do výše 25 000 korun,“ varuje mluvčí HZS ČR Nicole Zaoralová. (red)

 

Poslat nový komentář