Jak dopadly volby v Prostějově? Tady jsou výsledky

Jak dopadly volby v Prostějově? Tady jsou výsledky
ilustrační foto

I když v rámci republiky výsledky ještě nejsou oficiální, podle serveru Českého statistického úřadu jsou v Prostějově sečteny hlasy ze všech volebních okrsků. Volební účast byla slabá, to se projevilo i v samotném průběhu voleb. Oprávněných voličů je 36 674, k volbám jich přišlo jen 12 749. Takže zatímco před čtyřmi roky volilo v procentuálním vyjádření 37,03 % oprávněných voličů, nyní to bylo jen 34,76 procenta.

Nejvíc oslovila voliče ČSSD, která získala 25,51 % hlasů. Na druhém, třetím a čtvrtém místě jsou nováčci na prostějovské politické scéně. Hnutí ANO 2011 získalo 15,79 %, třetí PéVé:čko 11 procent a o čtvrté a páté místo se dělí Změna pro Prostějov a KSČM - obě strany získaly shodně 10,44 % hlasů. Na šesté pozici skončila TOP 09 se 7,37 % hlasů, za ní následuje ODS se 6,97 % a konečně KDU-ČSL se 6,27 procenta.

Jak to vypadá s obsazením křesel v zastupitelstvu? Dá se říct, že všechny strany ztratily, protože celkem čtrnáct mandátů získají nová hnutí - ANO šest mandátů, PéVé:čko a Změna pro Prostějov po čtyřech mandátech. Sociální demokraté ztratili čtyři křesla - místo čtrnácti budou mít nově deset, KSČM obsadí čtyři křesla (měla 5 mandátů), TOP 09 klesl počet mandátů ze šesti na tři, dva mandáty náleží ODS (minule měla 8 mandátů) a na stejném, tedy se dvěma mandáty, skončila KDU-ČSL.

Jmenovitě za sociální demokraty usednou v obřadní síni Miroslav Pišťák, Alena Rašková, Pavel Holík (přeskočil z 11. místa na třetí), Božena Sekaninová (i ona přeskákala kolegy z 10. místa na čtvrté), dále následuje Alois Mačák, Zdeněk Fišer, Pavel Smetana, Milada Galářová, Bedřich Grulich a Jana Halvadžievová.

Za ANO Jaroslav Faltýnek přeskočil ze čtvrtého místa na vedoucí pozici, následuje Hana Naiclerová, František Švec, František Jura, Marcela Župková a František Filouš.

Za PéVé:čko jdou do zastupitelstva Ivana Hemerková, která přeskočila druhého Jiřího Pospíšila, dále Martin Balák a Jan Krchňavý, který z desátého místa kandidátky přeskočil na čtvrté místo a tím získal mandát.

 

Za Změnu pro Prostějov usednou v zastupitelstvu Jan Navrátil, František Fröml, Věra Palacká a Petr Kapounek.

Čtyři křesla v novém zastupitelstvu budou patřit komunistům. Za ně zde usednou Jaroslav Šlambor, Josef Augustin, Václav Šmíd a Ivana Copková.

V TOP 09 matador zastupitelstva Václav Kolář poskočil ze čtvrtého na první místo, spolu s ním zasedne v obřadní síni Aleš Matyášek a Aleš Nevrla, který na třetí pozici poskočil ze šestého místa kandidátky.

Za ODS získali mandát lídr kandidátky Tomáš Blumenstein a Milada Sokolová.

Poslední dvě křesla v zastupitelstvu obsadí lidovci - Petr Kousal a Zuzana Bartošová.

V těchto chvílích se snažíme sehnat první reakce lídrů nebo členů stran.

Olga Katolická

Poslat nový komentář