Stromem roku 2014 je pětihlavá saň

Stromem roku 2014 je pětihlavá saň
ilustrační foto
Další fotky: 
Stromem roku 2014 je pětihlavá saň

Letošní ročník celostátní ankety Strom roku se stal druhým nejúspěšnějším v historii. Celkový počet hlasů dosáhl bezmála 60 tisíc, z nichž skoro polovinu (24 834 hlasů) získala vítězná borovice z Velkých Opatovic na Blanensku.

Druhé místo obsadil Skomelský dub z Rokycanska, třetí skončil Dub rodiny z Pitína na Uherskohradišťsku. Hlasování v soutěži bylo zpoplatněné a výtěžek, který si mezi sebe jednotliví finalisté rozdělí, činí 185 tisíc korun. Anketu již po třinácté uspořádala Nadace Partnerství . Výsledky jsou dostupné na www.stromroku.cz.

Vítěznou borovici v anketě podpořilo téměř 25 tisíc lidí. A čím si Opatovická borovice získala srdce veřejnosti? Netypickým vzhledem, který vévodí zdejšímu zámeckému parku, ale také historií a pověstí s ní spojenou. Podle pamětníků se borovici říkalo Julinka, protože na lavičce pod ní sedávala poslední majitelka panství hraběnka Julie Herbersteinová. Díky raritnímu větvení se se stromem zase pojí pověst, že se jedná o pětihlavou saň, se kterou bojoval sv. Jiří. (red)

Poslat nový komentář