Stalo se v roce 2014...

Stalo se v roce 2014...
ilustrační foto

Začátek roku bývá ten pravý čas k bilancování. I my jsme se ohlédli a připravili pro vás výtah toho, co se v roce 2014 v našem městě událo...

LEDEN

Druhý lednový pátek začaly otevřením výstavy oslavy stého výročí prostějovské radnice. Výstava nabídla celou řadu historických i současných fotografií, uměleckých děl a dalších připomenutí historie této významné budovy.

Tříkrálová sbírka na Prostějovsku byla víc než úspěšná. V děkanátu se do 14. ledna vybralo přes 795 tisíc korun.

K zápisu do prvních tříd přišlo 677 dětí. Rodiče 122 z nich ale požádali o odklad, některé děti byly duplicitně přihlášeny na více školách, takže do lavic zřejmě usedne v září asi 530 prvňáčků.

Prostějovské divadlo se rozloučilo s jevištním mistrem Radomilem Melkou. Odešel člověk, který našemu divadlu věnoval dlouhých čtyřicet let života.

ÚNOR

Učitelka chemie z Gymnázia Jiřího Wolkra Ivanka Hájková získala jako první z našeho města titul Zlatý Ámos ve stejnojmenné prestižní soutěži.

BŘEZEN

FTL Prostějov bude zajišťovat městskou hromadnou dopravu ve městě až do roku 2023. Tento závazen je vázán na dotaci na ekologické autobusy. V Prostějově dnes jezdí dvaadvacet nízkopodlažních autobusů na stlačený plyn. Ročně najedou 785 tisíc kilometrů.

DUBEN

Velitel amerického Velitelství pro speciální operace v Evropě generálmajor Marshall B. Webb v rámci svého dvoudenního programu v České republice navštívil 601. skupinu speciálních sil v Prostějově.

Velikonoční náměstí v Prostějově rozzářily desítky stromků, které ozdobily děti prostějovských škol a školek.

Po sto letech obnovila společnost Granette & Starorežná Distilliers tradici velikonočního žehnání sudům Staré myslivecké. Svaté požehnání jim udělil farář Mach z farnosti svatého Petra a Pavla. Posvětil i malý soudek, který poputuje do Vatikánu, aby i Svatý otec František okusil chuť božské Staré myslivecké.

KVĚTEN

Botanická zahrada Petra Albrechta se rozšiřuje. Na větší ploše návštěvníci najdou celou řadu novinek.

Krajský soud poslal na 22 let do vězení nebezpečného recidivistu Jána Bakalára, který se zúčastnil v únoru 2013 přepadení kurýrního vozu s penězi v Přemyslovicích. Maskovaní muži se zbraněmi v rukou ukradli 33 milionu korun. Bakalár je zatím jediný z pachatelů, kterého policie dopadla.

Volby do Evropského parlamentu se vyznačovaly nejnižší účastí od roku 1989. V Prostějově se jich zúčastnilo pouze 16,41 % oprávněných voličů. Zvítězilo Hnutí ANO 2011, které získalo 16,43 %, těsně za ním skončila KDU-ČSL (16,41 %), následovala ČSSD (15,98 %), KSČM (12,84 %) a koalice TOP 09 a STAN (9,16 %).

Prostějov má první piáno v ulicích. Na popud Okrašlovacího spolku a s finančním přispěním města si lidé mohou zabrnkat v kavárně Avatarka na náměstí T. G. Masaryka.

ČERVEN

Slavnostního otevření se dočkal zbrusu nový rondel v Dolní ulici "U Rodenů". Spolu s okružní křižovatkou byl vybudován také odbočovací pruh do Šárky.

Za kinem METRO 70 vyrostly nové veřejné záchodky. Sociální zařízení, které má sloužit nejen Prostějovanům, ale i turistům, patří k nejdražším v republice - stálo bezmála 3 miliony, což je cena rodinného domu.

Oděvní podnik šel definitivně k zemi. Největší demolice v historii přilákala do města všechna média a televize ji přenášela v přímém přenosu. Spousta Prostějovanů slzela.

ČERVENEC

Prostějov slavil 100 let od otevření budovy nové radnice. Program oslav si užily především děti.

Petra Kvitová podruhé ovládla Wimbledon.

První prostějovský supermarket, Billa ve Wolkerově ulici, skončila. V této oblasti byly i další novinky, například antimonopolní úřad posvětil skutečnost, že Insterspar koupil vlastník sítě Albert.

SRPEN

Olomoucká ulice včetně otřesného železničního přejezdu se konečně dočkala opravy. Kromě toho, že se zde báječně jezdí, je křižovatka osazena semafory pro snazší výjezd z Barákovy a Sladkovského ulice.

Dlouholetá prostějovská cestovní kancelář Hellas tour zkrachovala.

Oslavy stého výročí radnice zakončil fantastický koncert maltského tenora Josepha Calleji. Akce takového rozsahu se na náměstí uskutečnila poprvé.

ZÁŘÍ

Právnička magistrátu Květa Olašáková převzala v Brně cenu Personalista veřejné správy za rok 2013. Cílem ocenění je podpora prersonálních činností.

ŘÍJEN

V komumunálních volbách bojovalo o přízeň voličů dvanáct stran, hnutí či uskupení. Byli mezi nimi i nováčci, kteří "sebrali" tradičním stranám 14 mandátů. Zvítězila sice ČSSD, ale pouze ziskem 25,51 % hlasů, druhé bylo Hnutí ANO 2011 (15,79 %), třetí PéVéČko (11 %), na čtvrtém a pátém místě se shodně umístily Změna pro Prostějov a KSČM (10,44 %), šestá příčka patřila TOP 09 (7,37 %), sedmá ODS (6,97 %) a KDU-ČSL (6,27 %). Všechny strany ztratily, ANO získalo šest mandátů, PéVéČko a Změna po čtyřech, ČSSD má deset křesel, KSČM čtyři, TOP 09 klesla ze šesti na tři mandáty, ODS z osmi na dva a se dvěma mandáty skončila i KDU-ČSL. A pak došlo k historickému otřesu. Vzhledem k propadu ODS ji dlouholetý koaliční partner ČSSD pustil z ruky jako horkou bramboru a uzavřel koalici s PéVéčkem (nové uskupení vytvořili přeběhlíci z ODS) a komunisty.

LISTOPAD

Prostějov vstoupil do "smogové ligy" měst, která přečerpala celoroční kvótu znečištění prachem. Jak se vám dýchá?

První nové zastupitelství zvolilo primátorem města Miroslava Pišťáka.

Prostějovská radnice zvítězila v internetové soutěži o Nejkrásnější obecní úřad a radnici, kterou vyhlásil dvouměsíčník Moravské hospodářství. V internetovém hlasování získala 27 procent všech hlasů.

PROSINEC

Prostějov se opět dostal do celostátních médií. Vyšlo najevo, že uvolněný radní za KSČM Jaroslav Šlambor zřejmě obešel zákon, když kandidoval do zastupitelstva města. Má sice trvalé bydliště v Prostějově, ale ve skutečnosti jde o byt jeho syna. On sám se ženou bydlí v nedaleké Skalce. Pan primátor prohlásil, že nebude řešit, kde pan radní přespává...

Stavbaři dokončili okružní křižovatku v Krasické ulici, která má propojit prostějovskou jižní spojku s Anenskou ulicí.

Mějte krásný rok, to vám přeje (ok).

Poslat nový komentář