Na neplatiče alimentů policie většinou páku nemá

Na neplatiče alimentů policie většinou páku nemá
ilustrační foto

Třináct miliard korun. Tolik momentálně dluží Češi svým bývalým partnerkám a partnerům na výživném. A ministerstvo práce a sociálních věcí se už na to odmítá nečinně dívat.

Již brzy se začne vláda zabývat návrhem zákona o takzvaném zálohovaném výživném, informovaly úterní Lidové noviny. "Myšlenka je taková, že pokud nebude jeden z rodičů platit výživné na dítě, převezme to stát. Poškozené straně peníze dodá a od dlužníka je bude vymáhat," přibližuje ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová.

Návrh má pomoci především matkám samoživitelkám, jimž bývalí partneři často dluží desetitisíce, zatímco ony třou bídu s nouzí. Marksová počítá s tím, že dluhy budou od neplatících rodičů vymáhat exekutoři nebo i soud.

Tento postup vítá i Jarmila, rozvedená matka dvou dětí. "Bývalý manžel se učí ve svých pomalu čtyřiceti letech anglicky, a neplatí kvůli tomu rok alimenty. Odpověděl mi, že se učí kvůli svým dětem, aby ony se měly dobře. Takže pokud neumřou hlady, než on se naučí anglicky, tak se budou jednou možná někdy mít dobře," sdělila redakci.

Páka na něj podle policie není. "Když je nejhůř, nějakou korunu za něj zaplatí jeho matka, což se bere jako snaha a policie to odloží," posteskla si. (Zdroj Lidové noviny, ber)

 

Poslat nový komentář