Dutina ani tenký plášť nejsou důvodem ke kácení, tvrdí znalkyně

Dutina ani tenký plášť nejsou důvodem ke kácení, tvrdí znalkyně
ilustrační foto
Další fotky: 
Dutina ani tenký plášť nejsou důvodem ke kácení, tvrdí znalkyně
Dutina ani tenký plášť nejsou důvodem ke kácení, tvrdí znalkyně

Boj o stromy na náměstí TGM v Prostějově vyvrcholil částečným vítězstvím. I když radnice požadovala vykácení dvou buků u morového sloupu, přes znalce neprošlo. Oba stromy zůstanou zachovány, i když jeden z nich je velmi poškozený.

„Znalkyně seznala, že buk zde své místo bude mít i nadále. Až poté,co jsme dostali vypracovaný posudek, se v jeho kmeni objevila zhruba 30 cm hluboká dutina, která ukazuje, že strom je vykotlaný,“ popsala situaci náměstkyně primátora Ivana Hemerková. Podle jejích slov odbor životního prostředí znalkyni okamžitě kontaktoval a se změnou situace ji seznámil. „Byla provedena tahová zkouška, strom podle ní bude stát ještě tisíc let. Má údajně dokonalý kořenový systém, konstatovala znalkyně,“ dodala Hemerková.

Vedení města se nyní potýká s možností, že strom se rozpadne a někoho zraní. „Kdo v tomto případě ponese zodpovědnost, by musel rozhodnout soud. Znalkyně si za svým posudkem stojí, ale my jsme za takové situace odpovědni ze zákona,“ vysvětlil náměstek primátora Jiří Pospíšil. (ber)

Komentáře

Pochybuji-ze by soud odsoudil nektereho radniho-pokud bude mit v ruce znalecky posudek. NIKDO nevi vse a znalci jsou prave od toho. V opacnem pripade by se muselo i vse zbourat-mosty, domy. Pokud treba statik urci-ze je vse v poradku a dum patrici mestu druhy den spadne-koho asi budou soudit? Laika radniho-nebo znalce?

Vetsim problemem bude chuze po nam. T.G.M. - ta dlazba se SAMA nesrovna-jak tvrdi na radnici. To by se musely jednotlive dlazdice prohnout-coz se stane tezko. Takze zde nestesti ciha na kazdem kroku....

Nejvice urazu bude z dlazby na nam.T.G.M.-ta uz se nesrovna nikdy-jak jsem cetl vyjadreni radnice-ze se to PRY casem srovna. To by se musely jednotlive dlazebni dily prohnout-coz se zrejme stane tezko. Moje profese je velmi vzdalena pokladani dlazby, ale doma jsem ji polozil mnohem rovneji. Po kom bude obcan vymahat penize za zlomenou koncetinu?

Co se tyce celonarodni manii vykacet vetsinu stromu....rozumim obave zastupitelu-ze zlomeny strom muze nekoho zranit. Nicmene pochybuji-ze by soud odsoudil zastupitele-pokud ma v ruce znalecky posudek. NIKDO neni odbornik na vse a od toho znalecke posudky jsou. To by se musely zbourat treba vsechny mosty-i kdyz znalec urci-ze jsou v poradku....

A kdy budou obviněni naši zastupitelé za zdravé stromy, které v Prostějově padly na jejich příkaz??

Zajímalo by mne ,kolik stromů v Prostějově již spadlo na nějakého občana a byli za to

obviněni naši zastupitelé.

Hemerková a spol. se postaraji, aby bagry stromům pomohly k zemi!

Poslat nový komentář