Včera zaměstnal hasiče silný vítr

Včera zaměstnal hasiče silný vítr
ilustrační foto

V pondělí 30. března 2015 hasiči v Olomouckém kraji řešili celkem 30 technických zásahů v souvislosti se silným větrem, který foukal v Olomouckém kraji. Nejhorší situace byla na Olomoucku (19 událostí), Přerovsku a Šumpersku (shodně po čtyřech událostech), na Prostějovsku (3 události) a na Jesenicku hasiči neřešili v souvislosti se silným větrem žádnou událost.

V Babicích na Šternbersku hasiči zajišťovali utrženou asi polovinu střechy rodinného domu, která skončila na drátech elektrického vedení. Střechu hasiči provizorně zakryli plachtami, které zajistil majitel.

Stromy padaly nejvíce v Bělkovickém údolí a v katastru obce Hlubočky. V Bělkovickém údolí pracovali hasiči více než osm hodin. Jak profesionální hasiči z požární stanice v Olomouci, tak také dobrovolné jednotky z okolí si doslova klestili cestu z obou stran komunikace. Hasiči museli pokácet desítky stromů, aby silnici zprůjezdnili. Na místě také pomáhala výšková technika. Hasiči spolupracovali se Správou silnic Olomouckého kraje a energetiky, protože padající stromy zničily dráty elektrického vedení. „V katastru obce Hlubočky byla nejhorší situace přímo v lese a v chatové oblasti. Hlavní komunikace ve směru na Hrubou Vodu byla průjezdná. V lese však došlo k polomu v délce asi 100 m, kdy silný vítr pokácel všechny stromy. Neprůjezdné byly i boční komunikace vedoucí k chatkám. Několik stromů také spadlo na chatky a rekreační objekty, zavalen byl také jeden osobní automobil,“ uvedla mluvčí hasičů Vladimíra Hasciková. V průběhu večera hasiči dále řešili několik uvolněných plechů na střechách, mimo jiné v Prostějově a padající tašky ze střechy v Přerově. „Podle našich informací nebyl při událostech nikdo zraněn,“ dodala mluvčí. (red)

Foto: HZS Olk

Poslat nový komentář