Čokoláda nebo kakaová pochoutka? V čem je rozdíl?

Čokoláda nebo kakaová pochoutka? V čem je rozdíl?
ilustrační foto

Velikonoční pomlázku bez čokoládových zajíčků či vajíček si nejspíš dokáže představit jen málokdo. Není však všechno zlato, co se třpytí a pod krásně vyhlížejícím obalem nemusíte vždy narazit na opravdovou čokoládu. Vyplatí se dobře číst etikety.

Dva velikonoční zajíčci stejné velikosti, oba zabalení v pestrobarevném staniolovém obalu a navíc od stejného výrobce, společnosti Cosmo Sp. z o.o. z Polska. Jeden prodávaný v Lidlu za 12,90 Kč, druhý v Coopu za 9,50 Kč. Není však jedno, po kterém sáhnete. "V prvním případě si kupujete čokoládu, ve druhém cukrovinku označenou jako kakaová pochoutka. Důvodem je, že název čokoláda nést nesmí - neobsahuje totiž předepsané množství kakaa, které dělá čokoládu čokoládou," říká Daniel Pavlis, vedoucí redakce časopisu dTest.

Na trhu najdeme různé druhy čokolády, které definuje vyhláška. Ta udává minimální podíl kakaové sušiny v mléčné a hořké čokoládě, pro mléčnou a bílou (která kakao neobsahuje) pak diktuje také nejnižší přípustný obsah mléčné sušiny. Velikonoční figurky jsou nejčastěji vyrobeny z čokolády mléčné, která je mezi spotřebiteli nejoblíbenější. Aby mohl výrobek nést takový název, musí obsahovat nejméně 25 % celkové kakaové sušiny, 14 % mléčné sušiny a minimálně 3,5 % mléčného tuku. Pro mléčnou čokoládu vyšší jakosti, označovanou také jako "extra", jsou pak stanoveny vyšší nároky - 30 % kakaa a 18 % mléka.

Takzvané čokoládové pochoutky se sice v našich obchodech objevuji již méně, stále je ale možné na ně narazit v podobě velikonočních figurek určených zejména dětem. Pro ty bychom chtěli jen to nejlepší. Co se tedy skrývá ve složení výrobků, které nemohou nést název čokoláda? "Na prvních místech se objevují cukr, ztužený palmojádrový nebo jiný tuk a sušená mléčná syrovátka. Až pak zpravidla následuje kakao, v případě našeho zajíčka jde o 4 %. Cena takových výrobků sice může byt nižší, jejich kvalita tomu ale odpovídá," konstatuje Pavlis.

Pravá čokoláda s vysokým podílem kakaa přitom obsahuje vyšší podíl theobrominu a kofeinu, což jsou látky, které mohou mít povzbuzující účinky. (Zdroj dTest)

Foto: dTest

 

 

Poslat nový komentář