Věděli jste to?

Věděli jste to?
ilustrační foto

Dnes je 2. dubna. Ještě než se dostaneme k historii, můžeme si připomenout, že je Zelený čtvrtek a odpoledne končí postní doba. Zelený čtvrtek je již součástí velikonočního tridua, které končí v noci ze soboty na neděli. Na Zelený čtvrtek naposledy zvoní zvony, pak se odmlčí, aby mohly o to slavnostnějí zaznít na Bílou sobotu. Připomíná se událost Ježíšovy poslední večeře. V některých chrámech proto předsedající liturgii tak jako Ježíš umývá nohy vybraným dvanácti věřícím.

Podívejme se však na události světské. Dne 2. dubna 1453 začalo obléhání Konstantinopole, pádem města pak definitivně zanikla Byzantská říše. V roce 1792 byl ve Spojených státech amerických zaveden dolar jako oficiální platidlo. V roce 1814 byla ve Francii vyhlášena konstituční monarchie a v roce 1950 na sjezdu v Praze vznikl jednotný Československý svaz žen.

V kalendáriu osobností jsem se zastavila v roce 1719, kdy se 2. dubna narodil rakouský stavitel Franz Anton Hillebrandt, v roce 1725 se narodil dobrodruh a spisovatel Giacomo Casanova, v roce 1805 pohádkář Hans Christian Andersen a v roce 1840 francouzský spisovatel Èmile Zola.

Svátek dnes slaví Erika, kromě toho je Mezinárodní den dětské knihy. Mějte příjemný den. (ok)  

Poslat nový komentář