Zdeniččina maminka je zoufalá, rehabilitační centra jsou nad její možnosti

Zdeniččina maminka je zoufalá, rehabilitační centra jsou nad její možnosti
ilustrační foto

Už delší dobu sledujeme osud Zdeničky Kotyzové. Mladé dívce a celé její rodině změnila život těžká autohavárie. Zdeniččina maminka se na nás obrátila s prosbou o pomoc. Hledá bezbariérové bydlení.

Zdenička ležela po nehodě v ostravské nemocnici, dnes je ve Vojenské nemocnici v Olomouci. Vzhledem k jejímu stavu zde ale „zabírá“ postel a musí být převezena, nejlépe do rehabilitačního centra. Jenže ta v okolí jsou plně obsazená. „Zkoušeli jsme dnes Klimkovice a já jsem se málem zhroutila. Za měsíční pobyt účtují 80 tisíc korun a pojišťovna nehradí nic. Musela bych si sehnat a platit ubytování. Zařízení poskytuje pouze rehabilitační péči, a tak bych s dcerou musela být 24 hodin denně, koupat ji, krmit. Do toho platit byt v Prostějově a odejít z práce. Nic z toho si v této chvíli nemohu dovolit,“ popsala Zdenka Kotyzová starší. Konto veřejné sbírky, kterou zaštítil Okrašlovací spolek Prostějov, i přes štědrost dárců nepokryje ani měsíční pobyt.

Navíc se ukázalo, že v současné chvíli nemá Prostějov volný žádný bezbariérový byt. „I kdybych si dceru vzala domů, není to tam uzpůsobené, nemohla bych ji ani vykoupat. O tom, že nemáme vozík, polohovací lůžko a další věci ani nemluvím,“ dodala smutně.

První pomoc je na cestě

 Pomoc dnes nabídla přes redakci PvNovinek předsedkyně OS Pomocná ruka Miluše Hovorková. Sdružení se již řadu let věnuje pomoci starým, chronicky nemocným, zdravotně postiženým a handicapovaným občanům. „Naprosto paní Kotyzové rozumím. Jsou to věci, se kterými člověk přijde v „normálním“ životě do styku jen málokdy. Velmi rádi jí pomůžeme, třeba s rehabilitačními pomůckami, ale i při jednání na úřadech,“ sdělila potěšující zprávu.

 Pomozte s bydlením

 Redakce PvNovinek a Okrašlovací spolek města Prostějova se touto cestou obrací na všechny s další prosbou o pomoc. Netýká se jen daru sebemenšího finančního obnosu, ale také možnosti sehnat rodině pronájem bezbariérového bytu. Zdeniččin stav se den ode dne lepší, její plné uzdravení je ale běh na dlouhou trať. Pokud se vrátí domů, měla by se vrátit do prostředí, které jí v uzdravovaní bude nápomocno. Město podle slov jeho hlavních představitelů takový byt v současné době nemá. Pokud o nějakém bydlení tohoto typu víte, dejte nám vědět. Kontakty předáme rodině.

Poděkování

Zdena Kotyzová starší naším prostřednictvím děkuje všem, kdo Zdeničce v její těžké situaci pomáhají. „Nesmírně si této pomoci vážím, nedokážete si představit, co pro nás znamená. Děkuji za nás všechny,“ dodala. (ber)

 

 

 

Poslat nový komentář