Olomoucký kraj chce zavést jednotnou elektronickou jízdenku

Olomoucký kraj chce zavést jednotnou elektronickou jízdenku
ilustrační foto

Olomoucký kraj plánuje zavedení jednotné elektronické jízdenky, díky níž budou moci lidé po celém regionu cestovat autobusy a vlaky bez několika papírových jízdních dokladů. Elektronická jízdenka završí sjednocení dopravní obslužnosti a měla by přinést i úspory.

"Chystáme elektronickou peněženku, neboli elektronickou jízdenku. Každý cestující si bude moci koupit něco jako kreditní kartu, a pak s ní cestovat po Olomouckém kraji," uvedl hejtman Jiří Rozbořil. Dodal, že elektronická jízdenka lidem výrazně usnadní cestování a kraj díky ní získá lepší přehled o pohybu cestujících.

V Olomouckém kraji nyní dopravu cestujících zajišťuje zhruba patnáct firem a elektronická jízdenka umožní spravedlivější rozdělení dotací. Kraj za prokazatelnou ztrátu, což je rozdíl mezi náklady a výnosy z jízdného, platí železničním a autobusovým dopravcům zhruba 900 milionů korun ročně. "Je to obrovská částka. Chceme, aby byla co nejnižší. A aby byla co nejnižší, tak musíme mít správná data. A z elektronických karet budou data stoprocentní," řekl Rozbořil. (red)

 

 

Poslat nový komentář