Stát na 150 kilometrech silnic povolí stodesítku

Stát na 150 kilometrech silnic povolí stodesítku
ilustrační foto

Řidiče na českých silnicích čekají od příštího roku administrativní i reálné změny. Ministerstvo dopravy jednak od ledna změní rychlostní silnice na dálnice, navíc během příštího roku chce na 150 kilometrech silnic I. třídy zvýšit maximální rychlost na 110 kilometrů v hodině. V našem okolí se to dotkne silnice I/35 Olomouc – Křelov.

„Jde o silnice první třídy, kde by nemělo zvýšení rychlosti znamenat problém z hlediska bezpečnosti provozu,“ řekl vedoucí Oddělení silničního správního úřadu Ján Skovajsa.

Ministerstvo chce zvýšení rychlosti z 90 kilometrů v hodině na 110 km/h projednat s policií nejpozději během příštího roku. Většinou jde o úseky se čtyřmi i více pruhy. Stát nepočítá, že by zvýšením rychlosti tyto úseky nově zpoplatnil, na některých se mýto musí platit už teď.

 Novela zákona o pozemních komunikacích počítá i s tím, že z Česka zcela zmizí rychlostní silnice, dosavadní silnice tohoto typu budou nahrazeny dálnicemi. Dálniční síť se po administrativní změně rozšíří ze současných 750 kilometrů na zhruba 1 200 kilometrů. Podle ministerstva už nyní 80 až 90 procent rychlostních silnic splňuje parametry dálnic. Zbytek se zrekonstruuje a upraví hlavně s ohledem na bezpečnost provozu.

Změna bude stát zhruba dva až tři miliony korun, stát bude muset vyměnit přes 400 značek. (Zdroj MD ČR)

Foto: MD ČR

 

 

Poslat nový komentář